Strani turistički operateri i novinari posetili Donje Podunavlje

Izvor: eu-za-turizam.rs, 1 april 2022 – Donje Podunavlje je na nedavno završenom Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu predstavljeno kao jedinstvena turistička destinacija. Osim zajedničkog štanda, u svrhu promocije, organizovano je i promotivno putovanje za inostrane tour operatere i novinare, na kojem su posetili Lepenski Vir, Golubačku tvrđavu i Srebrno jezero. Cilj ovog putovanja je da turistička destinacija Donje Podunavlje, sa svim svojim atrakcijama i lepotama, postane prepoznatljiva među stranim turistima.

Promotivno putovanje je organizovao Dunavski centar za kompetenciju kao i prezentaciju na Sajmu turizma „Dunavska rivijera: kultura, priroda, gastronomija“ na kojoj su inostrani ali i domaći gosti mogli da se upoznaju sa skrivenim lepotama i atrakcijama koje se nalaze u Donjem Podunavlju i okolini. Podršku promociji Donjeg Podunavlja pružio je projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ.

„Čuo sam za Lepenski vir ranije, bio sam u Srbiji dosta puta ali prvi put sam na Đerdapu, drago mi je da sam ovde i da sam naučio dosta novih stvari o celoj oblasti. Veoma je zanimljivo videti film o arheolozima i istraživanja iz 60-ih i 70-ih. Srećan sam što mogu da saznam o našoj zajedničkoj istoriji, jer ovo se ne odnosi na lokalnu prošlost, već je ovo istorija cele Evrope,“ izjavio je Mark Kinćeš, novinar iz Mađarske.

Putovanje je omogućilo inostranim turističkim operaterima i novinarima da dožive i upoznaju lepote Đerdapa i Dunava.

„Ovo je potpuno novo za mene, nisam ni znao za Lepenski vir, bio sam upoznat da Dunav ovde protiče, da mnogi ljudi krstare Dunavom i ovo je jedna od atrakcija na putovanju, mislim na Gvozdenu kapiju. Ipak nisam znao za ovo arheološko nalazište od velikog značaja. Potpuno je neverovatno kako je sve lepo predstavljeno,“ rekao je Volfgang Vajtlaner, novinar iz Austrije.

Evropska unija će, navodi se u saopštenju, nastaviti da podržava razvoj turizma i promociju Donjeg Podunavlja kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, u okviru kojeg će se obnoviti spomenici kulture, a uz finansijsku podršku osnažiti kapaciteti privatnog i javnog sektora u turističkom sektoru.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!