Još jedna proba kako će izgledati državna matura za dve godine

1. april 2022 – Svi učenici četvrtih razreda srednjih škola od 5. do 8. aprila učestvovaće u drugom tzv. pilotiranju državne mature, objavilo je Ministarstvo prosvete. Testiranje će biti organizovano u više od 500 obrazovnih ustanova – gimnazija, srednjih stručnih i umetničkih škola. Testovi će imati do 40 zadataka, a vreme za izradu testa biće 180 minuta. Cilј pilotiranja je provera kvaliteta ispitnih zadataka i testova, kao i procedura propisanih za organizaciju ispita.

Za potrebe pilotiranja štampano je više od 150 hilјada testova koji su prethodnih dana dostavlјeni na 28 punktova na kojima su ih preuzimali direktori škola,  a učestvovaće oko 52.000 učenika, među kojima je i oko 2.000 učenika koji će testove polagati na jednom od osam jezika nacionalnih manjina.

Učenici će polagati najviše tri ispita. Obavezni su srpski, odnosno maternji jezik i matematika, izuzev za one učenike koji su matematiku učili samo u prvoj i drugoj godini.

Svi gimnazijalci polagaće i treći predmet koji su izabrali sa Liste opšteobrazovnih predmeta, dok će učenici stručnih škola, ukoliko se školuju za neki od 62 obrazovna profila koji su uklјučeni u ovo pilotiranje, kao treći ispit polagati stručno-teorijski test.

Iako  ovo pilotiranje nema za cilј proveru znanja učenika,  Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uputilo je  preporuku školama, da nastavnici mogu učenicima koji ostvare dobre rezultate na testu da upišu ocenu u dnevnik. Loši rezultati neće se evidentirati.

Prva generacija učenika četvrtih razreda srednjih škola, podsetimo,  polagaće državnu maturu  2024. godine.

Informacije o državnoj maturi na https://matura.edu.rs.

Informacija i foto: Ministarstvo prosvete

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!