U ponoć počinje izborna tišina i traje do zatvaranja biračkih mesta

31. mart 2022 – U Srbiji večeras u ponoć počinje izborna tišina uoči parlamentarnih, predsedničkih i lokalnih izbora u 12 gradova i opština, među kojima je i Smederevska Palanka. Izborna tišina će trajati do nedelje 3. aprila u 20 časova, kada se zatvaraju biračka mesta.

Ove godine promenjen je Zakon o elektronskim medijima, deo u vezi sa funkcionerskom kampanjom, pa je medijima bilo zabranjeno da od 24. marta do 1. aprila izveštavaju o aktivnosti funkcionera koji su i kandidati na izborima sa otvaranja infrastrukturnih radova i objekata.

Tokom izborne tišine zabranjena je izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Ako se ta odredba ne poštuje, birački odbor se, po zakonu, raspušta, a glasanje se na tom izbornom mestu ponavlja.

Birači će na vanrednim parlamentarnim izborima moći da glasaju za 19 lista, za osam predsedničkih kandidata, a Republička izborna komisija dužna je da zvanične rezultate saopšti najkasnije do 7. aprila u 20 časova.

Foto/lustracija: pixabay.com + podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!