Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti u Kovinu 8 miliona za opremu

KOVIN, 31. mart 2022 – Na osnovu konkursa Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo za dodelu sredstava za finansiranje odnosno sufinansiranje izgradnje, održavanja i opremanja zdravstvenih ustanova u 2022. godini, Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti Kovin dodelјena su sredstva u ukupnom iznosu od 8.293.542 dinara za nabavku nove opreme, saopšteno je juče iz ove Bolnice.

Od tih sredstava, 2.646.462 dinara biće izdvojeno za kupovinu EKG aparata (7 komada), 96.000 za nabavku laboratorijskog mikroskopa, 360.000 za laboratorijske centrifuge, 180.000 za kupovinu laboratorijskog mikroskopa trinokularnog i 5.011.080 dinara za nabavku opreme za bolničku kuhinju.

„Sva opredelјena sredstva za medicinsku opremu doprinose unapređenju sveobuhvatne dijagnostike i kvaliteta zdravstvene zaštite naše ustanove. Savremena oprema za laboratoriju omogućiće bolјi i kvalitetniji laboratorijski rad, povećanje ukupnog broja uzoraka koji se obrađuju na dnevnom nivou, uz pružanje novih laboratorijskih usluga. Postojeća oprema u našoj bolničkoj kuhinji je dotrajala i u lošem stanju, tako da će se kupovinom nove opreme u potpunosti unaprediti i ubrzati proces pripreme oko 3.000 obroka dnevno i povećati nivo bezbednosti na radu“, istakla je ovim povodom v. d. direktora SBPB Kovindr Jovanka Petrović, specijalista psihijatrije.

Inače, u bolnici su u toku i radovi na kompletnom renoviranju Odelјenja za nepsihotične poremećaje i granična stanja na spratu zgrade. Ukupna vrednost radova je 4.236.132,60 dinara, a donator sredstava za izvođenje tih radova je humanitarna organizacija Lifeline Chicago, čiji je pokrovitelј Fond Nј. K. V. Princeze Katarine. U pitanju je izvođenje potrebnih građevinskih radova:  zamena elektroinstalacija koje su bile neispravne, nisu ispunjavale zahteve savremene tehnologije i bile su ugrožavajuće za zdravlјe i bezbednost pacijenata i zaposlenih, zatim molersko-farbarski radovi, sređivanje podova, keramičarski radovi.
„U cilјu što bolјeg i bržeg oporavka lica sa mentalnim smetnjama, nastavlјamo humanizaciju prostora i odnosa u bolnici i time unapređujemo i osavremenjujemo rad psihijatrijske službe. Poslovi se odvijaju predviđenom dinamikom, a svi pacijenti su zbrinuti tako da bolnica funkcioniše nesmetano.“ poručila je v.d. direktora dr Jovanka Petrović.

Iz bolnice podsećaju da je zahvalјujući Fondu Nј.K.V. Princeze Katarine, u 2019. godini dobijena donacija u građevinskim radovima u iznosu od 3.652.026,18 dinara i renovirano je i opremlјeno nameštajem prizemlјe pomenutog Odelјenja.

Informacija i foto/ilustracija: Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin

Skorašnji članci

error: Content is protected !!