Site icon podunavlje.info

Međunarodni tender za uklanjanje potopljene nemačke flote iz Dunava

30. mart 2022 – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je danas u Službenom listu Evropske unije objavljena informacija o sprovođenju javne nabavke za izbor izvođača radova na realizaciji projekta „Uklanjanje potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata iz Dunava“. Vrednost radova procenjena je na 29 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke i bespovratnih sredstava iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Nakon dve i po godine rada na pripremi projekta, izrade tehničke i tenderske dokumentacije, uključujući snimanje prisustva neeksplodiranih ubojnih sredstava na potopljenim brodovima, kao i obezbeđivanja finansijskih sredstava, počinje finalna faza realizacije ovog projekta.

Projekat uključuje deminiranje i uklanjanje 21 potopljenog broda, koji sužavaju širinu plovnog puta Dunava sa propisanih 180 metara na svega 90 metara.

Brodovi se nalaze na lokaciji nizvodno od HEPS „Đerdap 2“, koja obuhvata površinu od blizu sedam rečnih kilometara, a potopljeni su pred kraj Drugog svetskog rata kako bi usporili napredovanje Crvene armije na Dunavu prema Nemačkoj.

Foto: srbija.gov.rs

 

Exit mobile version