„Krstaši i Srbi“ – predavanje dr Aleksandra Uzelca u Centru za kulturu

SMEDEREVO, 28. mart 2022 – U okviru obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo, ovog utorka, 29. marta, sa početkom u 19 sati, istaknuti istoričar dr Aleksandar Uzelac, viši naučni saradnik Istorijskog instituta Beograd, održaće predavanje „Krstaši i Srbi“.

Program će biti održan u Koncertnoj dvorani, a ulaz je slobodan.

Izlaganje dr Aleksandra Uzelca odvešće nas u XI i XII vek kada su krstaške vojske i hodočasnici na svom putu ka Svetoj zemlji prolazili preko teritorije Balkana, gde su dolazili u dodir i sa Srbima. Uzelac je temu obradio na takav način da daje jedinstven i celovit pogled na kontakte krstaša i Srba i analizira ih u kontekstu epohe imajući u vidu i odnose i vojne i političke pozicije snaga kao što su Ugarska i Vizantija u pomenutom periodu, kao i upornu borbu srpskih vladara za oslobođenje od vizantijske suprematije. Od predavača ćemo moći da čujemo šta nam istorijska istraživanja govore o susretu srpskog kralja Konstantina Bodina sa jednim od predvodnika Prvog krstaškog pohoda Rajmundom IV od Tuluza, kao i o susretu župana Stefana Nemanje sa carem Fridrihom I Barbarosom, jednim od predvodnika u Trećem krstaškom ratu. Osim toga, imaćemo priliku da se upoznamo sa beleškama i podacima koje su pisci krstaške epohe ostavili o mestima i žiteljima Balkanskog polustrva, sa iskustvima krstaša na putu ka Konstantinopolju i Jerusalimu, kao i sa incidentima i sukobima krstaša sa stanovnicima pojedinih naselja na njihovom putu. Programsko veče doneće i određenja strateškog značaja Vojnog puta koji je povezivao Beograd i Carigrad, kao i upoznavanje sa osobenostima područja koje je ostalo poznato kao „Bugarska šuma“.

Aleksandar Uzelac viši je naučni saradnik na Istorijskom institutu Beograd. Diplomirao je na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde je i odbranio magistarsku tezu „Furor Tartarorum – Mongoli i Tatari u srpskim srednjovekovnim izvorima“. Doktorsku disertaciju „Srbija, Bugarska i Tatari u drugoj polovini XIII veka“ odbranio je na istom fakultetu. Bio je stipendista Fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka, kao i Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Specijalizovao se na Sofijskom univerzitetu „Sv. Kliment Ohridski“. Oblasti  njegovog istraživanja su istorija Zlatne horde i tatarskog vojnog i političkog uticaja u jugoistočnoj Evropi tokom 13. i 14. veka, srpska i balkanska srednjovekovna vojna istorija, putopisi srednjovekovne i rane moderne epohe. Spoljni je saradnik Instituta „Mardžani“ iz Kazanja i „Centra za srednjovekovne studije” Istorijskog fakulteta u Velikom Trnovu. Regularni je saradnik beogradskog Studentskog kulturnog centra, u svojstvu koordinatora programa Međunarodnog salona stripa i organizatora više ciklusa predavanja vezanih za teme iz istorije, ali i devete umetnosti. Član je Redakcije časopisa Zolotoordыnskoe obozrenie koji izdaje Institut „Mardžani“ iz Kazanja. Autor je knjiga „Krstaši i Srbi“, „Pod senkom psa : Tatari i južnoslovenske zemlje u drugoj polovini XIII veka“, napisao je na desetine članaka, rasprava i priloga, potpisuje predgovor za delo Marka Pola „Milion“ kao i komentare u knjizi, a predgovor i komentare je napisao i za  „Brodolome“ Alvara Nunjesa Kabesa de Vake…

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!