Site icon podunavlje.info

Đušino sokače – nema parkiranja, al’ može šah, može i kafica…

SMEDEREVO 29. mart 2022 – Kada je u leto 2020, posle neverovatnih godinu kusur dana od proglašenja početka radova, s obzirom da je reč o stotinak metara dugom sokaku, najzad završena rekonstrukcija Ulice vojvode Đuše, u centru Smedereva, mnogi su se pitali otkud sad tu parking mesta. Jer, u startu bi rečeno da će to biti samo pešačka zona. Danas je stigao odgovor: na jednom od nesuđenih parking mesta postavljen je sto, sa 64 polja, za šahiste prolaznike i namernike. A može i za kaficu, kako se da videti na fotografijama.

Čak i da nije bilo žardinjera i trouglastih otvora sa netom posađenim sadnicama, svako eventualno parkiranje na tom prostoru predstavljalo je nemali izazov za vozače, pod uglom, u sokaku od nekoliko metara širine, tako da je „na prvu“ bilo jasno da se neko zaigrao s planom. Nesrećnici koji su dokazali svoju veštinu uspevši da ture automobile gde im nije mesto, mada je na takvo ličilo, dobijali su kazne. Tako je ovaj prostor zvrjao neiskorišćen. Sve do danas.

Majstori su tokom pre podneva namestili noge, potom i ploču astala, kome je, sudeći po tome što ima šahovska polja, namena da se tu praktikuje drevna igra. Kako šahisti ni posle dva-tri sata nisu našli našao se neko ko je stolu osmislio  novu svrhu; ne mora šah, može i kafica pod martovskim suncem.

Ostaje da se vidi da li će ova novotarija zaživeti, znajući kakvi smo u odnosu na opštu da ne kažemo komunalnu imovinu, svačije je ovde vazda bilo ničije i kao takvo „na izvol’te“ vandalima. Mnoge klupe u parkovima i sprave u dečjim igralištima postradale su od njih. Na žalost. Da li će šahovska tabla, makar bila i od kamena, da pretekne – ostaje da se vidi.

Foto: podunavlje.info©

Exit mobile version