Sa posmatračima ODIHR-a o pristupačnosti biračkih mesta u Smederevu

SMEDEREVO, 26 mart 2022 – Smederevo su juče posetili i sa predstavnicima organizacija osoba sa invaliditetom razgovarali članovi ODIHR misije za posmatranje izbora Barbara Egger Maldonado i Brendan O’ Se. Tema razgovora je bila pristupačnost biračkih mesta u gradu Smederevu za osobe sa invaliditetom, ali i druge prepreke i problemi s kojima se suočava ova populacija u pogledu pristupačnosti i aktivnog uključivanja u sve društvene tokove.

Predstavnici ODIHR-a (Office for Democratic Institutions and Human Rights) razgovarali su sa Ivanom Gvozdenović, sekretarom Gradskog saveza socijalno humanitarnih organizacija, Raletom Damjanovićem, predsednikom Centra za samostalni život OSI Smedereva, Predragom Nikolićem, predsednikom GS SHO Smederevo, Draganom Stojanovićem, članom Izvršnog odbora Centra i sekretarom Centra, Jovanom Mladenovićem. Oni su predstavnicima Misije predočili studiju o ispitivanju pristupačnosti biračkih mesta i upoznali ih sa strukturom rada i delovanja organizacija OSI u Smederevu.

Analizu pristupačnosti biračkih mesta izvršio je anketni tim Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Smedereva u okviru projekta “Ravnopravno učešće OSI u političkom životu”, koji realizuje CSŽ Srbije, a aktivnost je finansijski podržana od strane MRZBSP i Grada Smedereva. Cilj projekta je jačanje političkog učešća osoba sa invaliditetom u Srbiji kroz unapređenje ostvarivanja građanskih i političkih prava i društvene uključenosti OSI. Analiza pristupačnosti biračkih mesta izvršena je u okviru druge aktivnosti projekta, a cilj je da se uklone barijere za potpuno ostvarivanje biračkog prava.

Gostima se naročito dopao spot koji je osmislila i snimila Radna grupa za pristupačnost u okviru realizacije projekta “Smederevo bez barijera”, a do jučerašnjeg susreta je i došlo nakon što su se predstavnici Misije informisali o radu i konkretnim aktivnostima u Smederevu na unapređenju položaja OSI pregledom sajta www.savezosi.org

Skorašnji članci

error: Content is protected !!