Letnje računanje vremena: Još jednom spavamo pa opet ono sa 2 na 3…

25. mart 2022 – Došao je i taj čas; sutra na noć u dva sata treba da pomerimo sat na tri.

Radimo to od 1983. godine, kada se naša zemlja, na osnovu odluke Vlade tadašnje Jugoslavije, u skladu s odlukom Evropske unije, priključila ovom načinu računanja vremena, a pre svega zbog, kako je objašnjeno, očekivane ekonomske koristi, boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, transporta, komunikacija i industrije.

Evropska komisija, koja je, podsećamo, prošle godine trebalo da odluči da li će se zadržati ili ukinuti pomeranje časovnika, odložila je odluku za godinu dana zbog pandemije korona virusa, a evropskim državama ostavljeno da odluče da li će ukinuti pomeranje sata i u kom će režimu ostati. Predlog Evropske komisije o prekidu sezonskog pomeranja sata podržao je i Evropski parlament 2019. godine, ali da bi takva sve to stupilo na snagu i počelo s primenom mora da sačeka i odluku Evropskog saveta.

Dok se Evropljani još premišljaju, američki Senat je doneo odluku da od 2023. više neće biti letnjeg računanja vremena, a već ove godine ga nema na Havajima i u Arizoni. Vodili su se istraživanjima koja su pokazala da je letnje računanje vremena štetno po zdravlje, jer je na šest meseci produžen dan, pa pojedinci, samim tim, manje spavaju, što smanjuje radnu efikasnost. Po istom istraživanju, veće su mogućnosti za srčane i moždane udare, a raste i broj saobraćajnih nesreća.

Stručnjaci, inače, preporučuju da se na promenu u računanju vremena ljudi prilagode menjajući način života, ležući sat ranije ili kasnije, u zavisnosti da li je letnje ili zimsko, nedelju dana pre nego što promena stupi na snagu. Dakle, ako vas je tek ovaj tekst podsetio na to šta nas čeka sutra na noć – malo ste okasnili.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!