Site icon podunavlje.info

Predstavljanje knjige „Ostaci sveta“ Igora Marojevića u Kovinu

KOVIN, 24. mart 2022 – Večeras će, u okviru Kovinskih pozorišnih susreta, biti promocija knjige „Igora Marojevića „Ostaci sveta“, za koju je autor dobio više nagrada, među ostalim i Nagradu „Meša Selimović“ za 2020, Nagradu grada Beograda „Despot Stefan Lazarević”, a knjiga je proglašena za Solarisov roman godine.

Marojević u romanu „Ostaci sveta“ pronosi novu postideološku štafetu širom evropskog prostora. Pripovedači predaju jedan drugom govornu štafetnu palicu, kako bi tehnikom skaza ispričali istoriju stradanja u dvadesetom veku, od Španskog građanskog rata do NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Ako je Hana Arent ukazala na banalnost zla totalitarnih ideologija dvadesetog veka, u jednom od najboljih srpskih romana u dvadeset prvom stoleću Marojević pripoveda o nepodnošljivoj učestalosti patnje ili (pre)velikim ostacima zla, piše Dr Igor Perišić.

Igor Marojević je rođen je 1968. godine u Vrbasu. Diplomirao je Srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Prvih godina 21. veka živeo je u Barseloni, gde je studirao master iz Svetske književnosti i teorije književnosti na univerzitetu Autónoma Živi u Zemunu.Njegova dela ili njihovi odlomci objavljivani su na španskom, portugalskom, katalonskom, makedonskom, nemačkom, engleskom, italijanskom, slovenačkom, mađarskom, ukrajinskom, češkom, poljskom, rumunskom, grčkom, danskom i bugarskom jeziku.

Početak promocije zakazan je za 18 sati.

 

Exit mobile version