Zamena starih sijalica ulične rasvete novim LED svetiljkama – i nedeljom

SMEDEREVO, 20. mart 2022 – U Smederevu je u toku zamena natrijumovih i živinih svetiljki LED rasvetom. Radi se, kako možete da vidite na danas nastaloj fotografiji, i  nedeljom. Planirano je, podsećamo, da bude zamenjeno 16. 265 starijih natrijumovih i živinih sijalica javne rasvete na teritoriji grada i svih sela novim LED sijalicama.

Koncept javno-privatno partnerstvo zamene postojećih svetiljki javne rasvete štedljivim LED svetiljkama, kako je navedeno kada je potpisan ugovor sa firmom ESCO Elios, omogućuje Smederevu smanjenje troškova. Naime, vrednost ovog projekta je 1.180.000.000 dinara, u planu je da bude završen u narednih šest meseci, a nakon što bude sproveden kompletna zamena javne rasvete, biće ostvarena ušteda od 6.297.000.000 kilovata struje godišnje, saopšteno je tom prilikom.

Da podsetimo, reč je dugogodišnjem ugovoru o javno-privatnom partnerstvu. Po slovu tog ugovora, interventno održavanje i postavljanje sistema javne rasvete predviđeno je u iznosu od 326 po svetiljci i 408 evra po reflektoru, sa svim troškovima, a godišnje održavanje je na nivou 116.144,39 evra plus PDV u poslednje dve godine ugovorne obaveze. U toku prvih 12 godina trebalo bi da Smederevo održavanje rasvete plaća mesečno 52.614 evra plus PDV, s tim što naknada za preventivno održavanje koja se ovoj firmi mesečno plaća treba da bude dvanaestina godišnjeg iznosa, a to je 9.678,70 evra. Garancija za rad buduće LED rasvete je 10 godina. Ovakav predlog ugovora su usvojili odbornici smederevske Gradske skupštine na sednici koja je održana početkom decembra prošle godine.

Radovi su počeli zamenom parkovskih svetiljki, nastavljeni na gradskoj uličnoj rasveti, a biće završeni u seoskim mesnim zajednicama.

Foto: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!