Konkurs za učenike osnovnih škola „Dani ćirilice“ u Bavaništu

BAVANIŠTE, 17. mart 20222 – Udruženje „Dani ćirilice Bavanište“ raspisalo je i ove godine konkurs  namenjen učenicima osnovnih škola. Tema konkursa menjala se iz godine u godinu: Vera, Nada i Ljubav, Srb, Milosrđe, Dobrota, Kolevka, Čast, Brat, Mostovi, Budimo lјudi, Svetinja, a ove je Mudrost. Rok za slanje radova je 15. maj.

Osnovci će se nametati u sledećim oblastima:

  1. Literarni rad na temu MUDROST
  2. Minijatura na temu MUDROST
  3. Ilustracija narodne pesme ili priče o MUDROSTI
  4. Kaligrafski prepis pesme ili proznog teksta o MUDROSTI
  5. Inicijal (prvo slovo imena učesnika)
  6. Izrada lutke u nošnji iz bakinog rodnog kraja

Kompletan tekst konkursa možete da pogledate OVDE.

Dečji sabor „Dani ćirilice“ pokrenut je 2002. godine sa želјom da doprinese očuvanju srpske kulturne baštine, jezika i pisma, pesme i igre, starih zanata, običaja i pravoslavne vere. Okosnicu Sabora čini konkurs za najbolјi literarni rad, najlepši kaligrafski rad, inicijal, vez, i ilustraciju i izradu lutke u narodnoj nošnji.

Na Konkursu za najbolјi literarni i najlepši likovni rad, koji je Ministarstvo prosvete uvrstilo u Program Republičkih smotri, do sada je učestvovalo više od 30.000 učenika iz više oko 500 osnovnih i srednjih škola iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Grčke, Albanije, Austrije, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Švedske, Finske, Kine, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Amerike, Kanade i Ruske Federacije.
„Dani ćirilice“ odvijaju se pod pokrovitelјstvom Ministarstva prosvete, Ministarstva kulture i Opštine Kovin.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!