Kolko košta kvadrat stana u novogradnji u Podunavskom okrugu

16. mart 2022 – Republički zavod za statistiku objavio je juče da je prosečna cena stanova u novogradnji u Srbiji u II polugodištu 2021. godine bila 177.740 dinara, što je oko hiljadu i po evra. Cene stanova kretale su se od 46.644 dinara po kvadrata uBujanovcu do 376.613 dinara u beogradskoj opštini Savski venac, a nas je zanimalo kolike su, po istom istraživanju, cene u Smederevu, Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani.

Smederevo, prema očekivanju, ima najvišu cenu kvadrata u novogradnji – 967.216 dinara ili oko 820 evra. Čitavih 300 evra je kvadrat jeftiniji u Smederevskoj Palanci – 693.102 dinara, odnosno oko 520 evra. Negde između je Velika Plana, gde je kvadrat u novogradnji u proseku 77.032 dinara ili oko 650 evra.

Izvor: Republički zavod za statistiku

Posmatrano prema opštinama, navodi se u istraživanju RZS, najviše cene novoizgrađenih stanova zabeležene su u beogradskim opštinama gde je prosečna cena u gradskim naseljima iznosila 257 971 dinar, što predstavlja povećanje od 9,2% u odnosu na isti period prethodne godine. Pored beogradskih opština, po visokim cenama izdvojile su se i Čajetina, Novi Sad, Vrnjačka Banja, niška opština Medijana, Zrenjanin, Kragujevac, Šabac, Užice i Pančevo.

Izvor: Republički zavod za statistiku

Sve ove brojke, na žalost, treba uzeti s dozom rezerve, poučeni nekim ranijim iskustvima sa podacima Republičkog zavoda za statistiku, kao kada su jesenas bile u pitanju cene jabuka, pa smo ih „uhvatili“ da, po svemu sudeći, nisu ni bili na smederevskim pijacama.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!