In memoriam – Milosav Slavko Pešić

SMEDEREVO, 14. mart 2022 – U Smederevu je posle kraće bolesti preminuo Milosav Slavko Pešić srpski književnik, novinar, kritičar, prevodilac.

Milosav Slavko Pešić rođen je 1943. godine u Nišu. Studirao je Vojnu akademiju u Zagrebu, koju je ubrzo napustio, da bi u Beogradu upisao filozofiju i teologiju.

Jedan je od najvećih pesnika smederevskih. Na Međunarodnom festivalu poezije Smederevska pesnička jesen dobitnik je četiri Orfeja (1979, 1984, 2003, 2017), nagrade koja se dodeljuje zavičajnim pesnicima. Na istom festivalu, dobio je i Zlatnu strunu, priznanje koje je prvobitno dodeljivano značajnim jugoslovenskim pesnicima. Za šest decenija stvaralaštva objavio je više zbirki pesama, kratkih priča, nekoliko romana… Njegove pesme našle su mesto u više antologija, a objavio je i izbor svojih pesama pod naslovom “U dom za stare stigao je komunizam”.

Bavio se prevođenjem, u poslednje vreme najviše sa slovenačkog, ali i sa drugih jezika, književnom kritikom… Posebno je bio ponosan, kako je govorio pola u šali pola u zbilji, na njegove erotske priče, koje su objavljivane u više jugoslovenskih časopisa.

Bio je član redakcije i urednik lista „Student“, član redakcije satiričnog lista „Stradija“, grafički je opremio više brojeva „Književne reči“, bio je urednik časopisa „Smederevo“, član redakcije i uredničkog kolegijuma nedeljnika „Smederevac“, glavni i odgovorni urednik Radio Smedereva i urednik informativnog programa Televizije Smederevo, kasnije glavni i odgovorni urednik Televizije Smederevo. Iz njegovih radijskih dana ostaće zapamćena kultna emisija „Vremenska prognoza“, koja je postavila nove standarde u vreme kada je Radio Smederevo bio jedan od retkih svetionika u medijskom mraku devedesetih. Radio je kao dopisnik “Blica“, bio je i dugogodišnji dopisnik agencije Beta iz Smedereva, njegovi tekstovi su objavljivani u brojnim časopisima, nedeljnicima i periodicima.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!