Potpisani ugovori za sufinansiranje programa energetske sanacije

11. mart 2022 – Danas je u Aranđelovcu potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović prisustvovala dodeljivanju 151 ugovora lokalnim samoupravama koje su ispunile uslove za projekat povećanja energetske efikasnosti, koji sprovodi to ministarstvo.

Mihajlović je prilikom uručenja novih ugovora ukazala na to da je za realizaciju tog projekta, koji se i ove godine odnosi na stambene zgrade, porodične kuće i stanove, opredeljeno četiri milijarde dinara za više od 20.000 domaćinstava u Srbiji.

– To treba da nam omogući da smanjimo troškove pre svega u potrošnji toplotne energije, ali i da se umanje računi domaćinstvima najmanje za 25 do 30 procenata kada zamene prozore i vrata, naprave bolju izolaciju, zamene kotlove ili stave solarne panele, istakla je ona.

Prema njenim rečima, na taj način će se za četiri milijarde dinara uštedeti toplotna energija koja je recimo jednaka proizvodnji u gradskoj toplani u gradu poput Niša.

– Počeli smo prošle godine, dosta stidlјivo i pitali smo se da li će sve lokalne samouprave razumeti potrebu  države i samih građana i svi su pokazali da znaju koliko je projekat važan za svaku kuću, svaki stan, za svako domaćinstvo. Ovo nije poslednji javni konkurs koji je ministarstvo raspisalo, biće ih tokom ove godine još. Obezbedili smo u budžetu Ministarstva samo za ovu namenu 250 miliona evra, jer je unapređenje energetske efikasnosti kao da gradimo novu elektranu. Energetska efikasnost je jedan od stubova energetske bezbednost naše zemlјe – rekla je u svom obraćanju predstavnicima lokalnih samouprava i medijima ministarka Zorana Mihajlović.

Ukupna sredstva podsticaja za realizaciju ovog programa u Smederevu iznose 20 miliona dinara. Grad je iz sopstvenih sredstava obezbedio učešće od najmanje 12 miliona, a ugovorom je gradu obezbeđen iznos od 8 miliona dinara. Ispred smederevske lokalne samouprave ugovor sa resornim ministarstvom potpisala je zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić.

U ime Velike Plane ugovor je potpisao predsednik opštine Igor Matković. Ova lokalna samouprava je u svom budžetu za ovu namenu opredelila 10 miliona dinara, a Ministarstvo rudarstva i energetike će novčanim iznosom u istoj visini učestvovati u projektu kojim će biti izvršena energetska sanacija zgrada i prodičnih kuća u Plani.

Ukupna vrednost projekta kada je u pitanju Smederevska Palanka, po rečima predsednika opštine Nikole Vučena, iznosi 40 miliona dinara. Uskoro treba da bude raspisan konkurs i da počne realizacija, kako je rekao, najvećeg projekta energetske efikasnosti koji će obuhvatiti zamenu fasada, stolarije, kotlova i ugradnju solarnih panela. Biće sređene fasade zgrada, kaže, na kojima to nije rađeno u poslednjih 50 godina.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!