Maloprodajne cene goriva biće usklađivane svakog petka

11. mart 2022 – Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na evrodizel i evro premijum BMB 95, a koja će od stupanja na snagu, danas, 11. marta, važiti narednih 30 dana, do 11. aprila, saopšteno je iz Vlade. Cene derivata biće precizirane ovog petka, od kada će i početi primena. Usklađivaće se svakog petka u 15 časova sa cenama sirove nafte, objavio je RTS.

Vlada je donela odluku i o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja, a Uredbom je propisano da se najviše maloprodajne cene formiraju tako što se prosečne veleprodajne cene uvećaju za šest dinara. Potvrđeno je i da za poljoprivrednike cena dizela ostaje 179 dinara.

Doneta je i odluka o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

Odluka o ograničenju cena naftnih derivata je, kako se navodi u saopštenju Vlade, doneta kako bi se sprečili veći poremećaji i očuvao životni standard stanovništva, s obzirom na to da se u prethodnom periodu beleži rast cena naftnih derivata.

Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava, a koji su do donošenja uredbe vršili isporučivali derivate, da nastave sa isporukom isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava. Takođe, predviđeni su i uslovi i način prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima“, navodi se u saopštenju.

Foto/ilustracijapixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!