U okviru Regionalnog centra uskoro treba da nikne i Naučni park

SMEDEREVO, 9. mart 2022 – Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju ima višegodišnju tesnu i uspešnu saradnju sa Centrom za promociju nauke iz Beograda, što je rezultiralo otvaranjem Naučnog kluba u Smederevu 2016. godine. Ova saradnja će, po svemu sudeći, biti nastavljena; u toku je javni poziv za podnošenje prijava za finansijsku podršku projektima promocije i popularizacije nauku u 2022. godini koji je raspisao Centar za promociju nauke, kao i rok za izradu i podnošenje godišnjih programa rada u naučnim klubovima koje CPN takođe finansijski podržava.

Regionalni centar je, podsetimo, osnovan i radi već punih 12 godina. Organizuje seminare za zaposlene u obrazovanju, što mu je osnovna delatnost, s tim da je, pošto raspolaže kvalitetnim prostorom za sve druge vidove obuka, kurseva, radionica i prezentacija, sa mogućnošću i smeštaja organizovanih grupa, vrlo često domaćin i drugi različitim skupovima.

Po osnovu brojnih javnih poziva, organizuje razne programe i radionice, kao i mnoge manifestacije na nivou Srbije (Noć istraživača, Maj mesec matematike, razne dečje kampove), a realna  je potreba da Smederevo, kao i veliki broj gradova u Srbiji, otvori i Naučni park. Na tome se intenzivno radi, u dogovoru sa osnivačem i JP Urbanizam Smederevo određena je lokacija za koju se pravi idejni projekat za partnerno uređenje za formiranja Parka nauke. To je lokacija na parceli gde je i sedište Regionalnog centra na površini od oko 15 ari.

Inače, tokom prošle godine u uslovima rada  izazvanih pandemijom virusa Kovid 19, Centar je bez prekida radio prilagođavajući svoje uslove rada u skladu sa merama Vlade i odlukama grada. Organizovani su brojni vebinari, ali i, sa svim ograničenjima koje je situacija nalagala, mnogi sastanci i radionice u samom Centru, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera sa limitiranim brojem učesnika.

Od aktuelnih aktivnosti, u toku je obilazak osnovnih škola u Smederevu i anketa o izboru programa za stručna usavršavanja zaposlenih, a istovremeno se vrši i prezentacija „Virtuelnog saobraćajnog poligona“ korišćenjem VR naočara za učenike nižih razreda.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!