Nacionalne penzije za majke sa troje i više dece i 15 godina staža

9. mart 2022 – Srbija je na pragu demografske starosti. Borba protiv bele kuge u Srbiji je godinama unazad deklarativna i rešava se ad hok, umesto trajnih rešenja koja će doprineti povećanju nataliteta. Jedna od stimulativnih mera koju treba uvesti je da sve majke koje imaju troje i više dece i najmanje 15 godina radnog staža dobiju nacionalnu penziju. Ovo je jedan od zaključaka okruglog stola „Demografska kriza i populaciona politika“, koji je održan u sedištu Saveza samostalnih sindikata Beograda, a pretočen je u inicijativu koja je podnetali premijerki Ani Brnabić i ministarstvima za rad i brigu o porodici.

Neophodno je, kko se moglo čuti na ovom okruglom stolu, izmeniti Zakon o socijalnoj zaštiti, kako bi se sprečilo izmeštanje mališana sa posebnim potrebama iz njihovih primarnih porodica.

Druga inicijativa se, zbog toga, odnosi na roditelјe dece sa smetnjama u razvoji. Stav je da deca sa smetnjama u razvoju treba da odrastaju uz svoje roditelјe, a da državne institucije treba da podrže roditelјe u naporima da svojoj deci pruže adekvatnu negu, tako što će roditelјima te dece dati sva prava koja pripadaju statusu „hranitelј“.

Očekujemo od nadležnih institucija da kroz planirane mere daju dugoročni podsticaj rađanju u Srbiji, zaključuje se u saopštenju sa ovog skupa.

Izvor i foto: Savez samostalnih sindikata Beograda

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!