Poziv za predlaganje laureata Zlatnog klјuča Smedereva za 2022. godinu

SMEDEREVO, 8. mart 2022 – Međunarodni festival poezije Smederevska pesnička jesen raspisao je poziv za predlaganje dobitnika nagrade “Zlatni klјuč Smedereva” za 2022. godinu. Ova nagrada dodeljuje se jednom godišnje za ukupno pesničko stvaralaštvo.

Festival je do ove godine uglavnom pratio poeziju pesnika slovenskih zemalјa, modernog Zapada i  tradicionalnog Istoka.  Ispod radara ostajale su zemlјe koje nisu dovolјno dominantne, ali to ne znači da nemaju dobre pesnike. S tim u vezi, pošto tri člana Odbora za dodelu ove nagrade ne mogu da poznaju celokupno poetsko stvaralaštvo sveta, iako su to izvanredni poznavaoci poezije, od ove godine postoji mogućnost kandidovanja pesnika.

Pesnike mogu da nominuju izdavači, udruženja književnika, udruženja prevodilaca, prevodioci ,sami pesnici i pojedinci. Svaki predlog predlagač je dužan da dostavi:  biobibliografiju pesnika/pesnikinje, najmanje 20 pesama predloženog autora na jeziku originala i u prevodu na srpski jezik (ukoliko se radi o inostranom autoru), spisak nagrada koje je autor dobio, isečke iz štampanih medija ili kliping iz elektronskih medija u kojima se govori o autorovom stvaralaštvu, obrazloženje kandidature ne duže od 3000 karaktera, kao i potpisanu izjavu kandidata za nagradu da se prihvata nominacije.

Predlozi se mogu dostaviti u štampanom obliku poštom, na adresu: Karađorđeva 5–7, P.F. 118, 11300 Smederevo, lično –  izvršnom producentu Festivala u zatvorenoj koverti bez naznaka koji autor je nominovan, sa napomenom na koverti: Zlatni klјuč Smedereva, kao i u elektronskom formatu na imejl zlatniklјucsmedereva@gmail.com.

Rok za podnošenje predloga je 15. april tekuće godine.

Nagrada Zlatni klјuč Smedereva se sastoji od pozlaćene kopije srednjovekovnog klјuča Smedereva, novčanog iznosa i objavljivanj dvojezične knjige izabranih pesama laureata.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!