U Velikoj Plani se gradi nova crkva, ktitor poznati planjanski privrednik

VELIKA PLANA, 13. mart 2022 – U Velikoj Plani će uskoro početi izgradnja nove pravoslavne crkve, odlučio je Upravni odbor Crkvene opštine Velika Plana. Pravoslavna svetinja će biti sagrađena pored novog groblјa, na brdu iznad ovog pomoravskog grada, a izgradnju crkve će finansirati poznati planjanski privrednik Radovan Dimić Dima i njegova porodica.

Crkveni odbor je imenovao odbor koji će se baviti izgradnjom crkve a u njemu su Radovan Dimić,  njegov brat arhitekta Aleksandar Dimić, sveštenici Dragan Jelić i Radomir Janković, narodni poslanik Dušan Marić, geometar Sava Šlјivančanin, građevinski inženjer Zoran Ilić, ekonomist Dragan Davidović i Dragan Pešić.

Crkva, površine oko 100 metara kvadratnih, biče sagrađena na parceli površine 14 ari, poklon Dragana Pešića iz Velike Plane.

– Želim da se i na ovaj način odužim svom srpskom rodu i Velikoj Plani, koja je nesebično prigrlila stotine doselјenika i prognanika sa Kosova i Metohije, ali i iz BiH i Hrvatske. U razgovoru sa protom Draganom Jelićem i svojim sugrađanima saznao sam da je veliki problem što na novom gradskom groblјu ne postoji kapela. Ponudio sam se da rešim taj problem ali da to ne bude kapela, već crkva. Na veliku radost mene i članova moje porodice, crkveni odbor je prihvatio moju ispruženu ruku i, bogu hvala, uskoro počinjemo sa izgradnjom svetinje  – kaže Radovan Dimić.

Crkva će biti sagrađena na brdu sa kojeg se pruža lep pogled na Pomoravlјe i Šumadiju, a noću će biti osvetlјena.

Još nije doneta odluka o imenu crkve ali je najverovatnije da će biti posvećena Bogorodici, koja je krsna slava porodice Dimić.

Informacija i foto/ilustracija: D. Marić, objavljeno na srbijaisrpska.rs

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!