Peticija za imenovanje koordinatora transplantacije u svim bolnicama

7. mart 2022 – Više od 2.000 ljudi u Srbiji je na listi čekanja za transplantaciju organa. Broj urađenih transplantacija je iz godine u godinu sve manji, a lista čekanja sve duža, neki pacijenti, nažalost, ni ne dočekaju svoju priliku za novi život. Zbog toga je pokrenuta peticija za imenovanje koordinatora transplantacije u svim bolnicama u Republici Srbiji koji će, ukoliko se stvore medicinski uslovi, obavezno i uvek obaviti razgovor sa porodicom potencijalnog donora i zatražiti saglasnost.

Najvažnije je ne propuštati prilike i uvek pitati porodice potencijalnog donora za saglasnost, navodi se u obrazloženju peticije, koju je do sada je, od potrebnih 15 hiljada potpisa, potpisalolo oko 11.700 ljudi.

Da se može drugačije svedoči primer susedne Hrvatske gde je 2021. godini izvršeno 268 transplantacija, a u Srbiji do oktobra svega pet.

Ovo pišem i iz ličnog iskustva – imam 34 godine, više od godinu dana tri puta nedeljno idem na dijalizu, iščekujući svakodnevno poziv koji bi promenio moj i život moje četvorogodišnje ćerke Petre. Život sa jednim bubregom, na višečasovnim dijalizama nije lak, ali teže od toga je svakodnevna neizvesnost i iščekivanje spasa, za koji nismo sigurni da će doći, kaže Ivana Jovović. Jedan od pokretača peticije.

U želji da podignem svest o najhumanije činu koje donorstvo organa podrazumeva snimila je i video:

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!