Kampanja Crvenog krsta Srbije – Hitno reagovanje spasava život

SMEDEREVO, 7. mart 2022 – Pod sloganom “Pokrenuti nekom srce najplemenitija je stvar koju možemo da uradimo za drugo lјudsko biće. Svako treba da zna kako”, Crveni krst Srbije nastavio je kampanju “Život u tvojim rukama”,  a danas je stručni tim ove organizacije održao obuku trenera klubova članova Sportskog saveza Smederevo.

Prisutnima su se obratiti dr Jelena Janković, pomoćnica ministra zdravlјa za oblast javnog zdravlјa, predsednik Komisije za prvu pomoć Crvenog krsta Srbije dr Branislav Ljilјak, Mikio Fukuda, menadžer pripreme i realizacije Misije za takmičenje iz Olimpijskog komiteta Srbije, kao i predstavnici gradske uprave Vesna Kiš Kostić, predsednica Skupštine grada Smedereva i Slobodan Stanković, predsednik Crvenog krsta Smedereva, a obuku je pohađao i poznati sportista Rade Savić, svetski i evropski prvak u power lidting-u, poznat i kao “najjači Srbin”.

Na cilј kampanje podsetio je dr Branislav Ljilјak.

„Jačanje svesti o tome da možemo spasiti lјudski život hitnim reagovanjem stečenim na obuci koju organizuje Crveni krst Srbije naša je osnovna ideja“, kazao je on.

Dr Jelena Janković je istakla značaj kampanje budući da se njome širi svest o tome da je pravovremeno reagovanje prilikom naglog srčanog zastoja od najvećeg značaja za spasavanje života. „Ekipe Hitne pomoći brzo mogu da stignu na mesto nesreće, međutim, hitna primena mera oživlјavanja i aparata za defibrilaciju klјučni su u borbi za život“, kazala je Janković i dodala da će nakon obuke svi građani biti u mogućnosti da iskoriste stečeno znanje i pomognu. „Ministarstvo zdravlјa nastaviće da podržava aktivnosti Crvenog krsta jer prepoznaje dobrobit koju one mogu doneti našem društvu u celini“, zaklјučila je pomoćnica ministra i zahvalila se sportistima koji su podržali kampanju.

Olimpijski komitet Srbije nastaviće da učestvuje u edukaciji sportista kazao je  Fukuda,  a saradnja Olimpijskog komiteta, Ministarstva zdravlјa i Crvenog krsta, kako je rekao, daće rezultate koji će se ogledati u suzbijanju smrtnosti na terenu i van njega.

Vesna Kiš Kostić i Slobodan su izrazili su zadovolјstvo zbog prepoznavanja Smedereva kao grada koji ulaže veliku energiju da ide ukorak sa ostalim lokalnim samoupravama u aktivnostima korisnim za stanovnike Srbije, dok je Rade Savić naglasio da bi sportisti trebalo i u privatnom životu ne samo na terenu da budu primer drugima. Obuci su prisustvovali su i najmlađi članovi brojnih klubova koji se aktivno bave sportom.

Kampanja „Život u tvojim rukama“ odvija se u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, pod pokrovitelјstvom Ministarstva zdravlјa Republike Srbije. Promoteri kampanje su naši najpoznatiji sportisti: Asmir Kolašinac, Miloš Teodosić, Zorana Arunović, Boban Marjanović i drugi.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!