Goriva na pumpama ima, zabranjeno točenje u plastične flaše

7. mart 2022 – Tržišna inspekcija je tokom vikenda podnela pet prekršajnih prijava protiv vlasnika pumpi koji su ograničavali prodaju derivata. Nadležni poručuju da svih vrsta goriva ima dovoljno i da nema ograničenja kupovine, ali oni koji bi da naftne derivate toče van rezervoara moraju da poštuju propise. Točenje derivata u obične plastične flaše, bidone i burad nije dozvoljeno.

Vozači u rezervoare mogu da sipaju koliko žele, u gepeku mogu da imaju i rezervu goriva, ali samo u skladu sa propisima – u dozvoljenim metalnim ili plastičnim kanisterima.

U skladu sa članom 33 Pravilnika o tehničkim normativima za bezbednost od požara i eksplozija stanica za snabdevanje gorivom prevoznih sredstava u drumskom saobraćaju, manjih plovila, manjih privrednih i sportskih vazduhoplova, nije dozvoljeno punjenje prenosnih posuda tečnim naftnim gasom (TNG). Tečnim gorivom – dizelom i benzinom – mogu se puniti samo posude koje ispunjavaju uslove propisa iz oblasti hemikalija“, navode u MUP-u.

„Svako ko ima kanister, koji je predviđen za to, a kažem da se trenutno na tržištu Republike Srbije nalaze kanisteri veličine do 20 litara, može biti uslužen od strane prometnika. Mi nemamo propis koji kaže koliko možemo van rezervoara“, rekao je za RTS Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije.

Građanima je gorivo potrebno i za druge namene: za kosilice, čamce, a tu su i povećani zahtevi za gorivom poljoprivrednika u vreme setvenih i žetvenih radova jer nisu svima pumpe blizu. Zato iz policije upozoravaju da to gorivo mora biti bezbedno za transport.

„U skladu sa članom 33 Pravilnika o tehničkim normativima za bezbednost od požara i eksplozija stanica za snabdevanje gorivom prevoznih sredstava u drumskom saobraćaju, manjih plovila, manjih privrednih i sportskih vazduhoplova, nije dozvoljeno punjenje prenosnih posuda tečnim naftnim gasom (TNG). Tečnim gorivom – dizelom i benzinom – mogu se puniti samo posude koje ispunjavaju uslove propisa iz oblasti hemikalija“, navode u MUP-u.

Nadležni upozoravaju i da treba voditi računa o količinama koje se kupuju jer je i nepropisno skladištenje krivično delo. Kontrole pokazuju da neretko takva tankovanja goriva završe i u preprodaji na crnom tržištu.

Izvor.rts,rs

Foto/ilustracija: pixabay.com + podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!