Bespovratna sredstava EU za unapređenje turizma i kulturnog nasleđa 

BEOGRAD, 7. mart 2022 –  Projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam dodeliće više od 650.000 evra bespovratnih sredstava iz predpristupnih IPA fondova Evropske unije za projekte namenjene unapređenju turističke ponude i kulturnog nasleđa u sedam gradova i opština u Istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju, među kojima je i Smederevo.

Lokalne samouprave, nosioci projekata, su uložile najmanje 20 odsto sopstvenih sredstava kao dodatno sufinansiranje za realizaciju projekata sa kojima su konkurisali, saopšteno je danas.

U Smederevu, sa nešto više od 65.000 evra biće omogućeno postavljanje Turističkog informacionog centra u Smederevskoj tvrđavi, koju godišnje poseti oko 40.000 turista. Centar će ubuduće pored prodaje karata i promotivnog materijala, pružati i informacije o turističkoj ponudi smederevskog regiona i Donjeg Podunavlja.

Opština Majdanpek je najveći dobitnik sredstava Evropske unije na ovom konkursu, kao nosilac dva projekta ukupne vrednosti 175.000 evra. Sredstva su dodeljena i Opštini Negotin, više od 99.000 evra, Opštini Golubac oko 100.000 evra, Opštini Kladovo  oko 78.000 evra, Opštini Veliko Gradište oko 56.000 evra, Gradu Zaječaru oko 79.000 evra.

Projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ finansira Evropska unija, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Foto: Zvanična stranica JP „Smederevska tvrđava“

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!