Godišnjica Pokreta Tvrđava – tribina „Zeleni aktivizam: šta dalje“

SMEDEREVO,  5. mart 2022 – Pokret Tvrđava obeležio je četiri godine postojanja i rada organizovanjem tribine „Zeleni aktivizam: šta dalje“. O tome šta je do sada postignuto na polju zaštite životne sredine angažovanjem aktivista, organizacija civilnog društva i medija, ali i, kako sam naziv tribine kaže, šta je dalje činiti, govorili su: Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa, Natalija Jovanović, novinarka BIRN-a, Vladimir Radosavljević, aktivista iRevolucije iz Valjeva, Dragan Nedeljković iz smederevskih Crvenih bedževa i domaćin, Nikola Kolja Krstić ispred Pokreta Tvrđava.

Ako se može izvesti neki jedinstven zaključak iz izlaganja to je da je najveći uspeh do sada urađenog što su evidentni problemi sa zagađenjem, prvenstveno vazduha, ali i vode i zemlje, postali tema u javnosti. Jer, da bi se rešavalo mora prvo da se konstatuje postojanje problema, a to je kod nas bilo maltene u potpunosti ignorisano, pre svih od institucija sistema. Mada se i sada ove institucije, kad god mogu, „prave mrtve“, pod pritiskom  javnosti, ako ništa drugo, ponekad i priznaju da u ovoj oblasti nešto nije u redu. Nevolja je što od tog „nije u redu“ ljudi oboljevaju, pa i umiru.

– Razlog zbog koga smo ovde jeste lep, to je četvrti rođendan, nažalost, razlog zbog koga mi postojimo i delujemo nije dobar, to što smo prinuđeni da se borimo za naše i zdravlje naše dece. Mi znamo šta je problem, a naša uloga je da dođemo do šireg kruga ljudi, ono što je suština našeg aktivizma, da dignemo svest u društvu. Jer, nisu svi isti. Ima svrhe boriti se. Možemo i moramo zajedno. Malo nas je da bismo se delili, vreme je da shvatimo da imamo problem koji nas ubija, da dignemo glas, jer to je glas za našu decu, za našu Srbiju, za naše Smederevo – rekao je Nikola Krstić, pored ostalog, obraćajući se okupljenima na tribini.

– Sada, na ovim izborima prvi put su te „zelene teme“ bile dominantne i to daje nadu da će se nešto promeniti.  To je veliki uspeh svih tih građana, koji su na različitim lokacijama u Srbiji vodili te svoje male borbe. I vladajuća stranka je počela da te teme koristi u svom narativu, institucije su naterane da barem u javnom prostoru o tome govore i to je , u odnosu na ono kako je bilo, značajan pomak – kazala je između ostalog Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa.

Pre početka tribine, kako je to uobičajeno na skupovima na kojima se obeležavaju godišnjice, dodeljena su priznanja onima koji su doprineli radu pokreta, ali i da se o tom radu čuje. Zahvalnice su dobili Milenko Jovanović i Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke asocijacije, Dragana Milić, meštanka Radinca, Lux radio, SDCafe, Olivera Milošević, dopisnica Politike iz Smedereva i portal na kome ovo upravo čitate – Podunavlje.info.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!