Mihajlović: Značajna ulaganja u unapređenje energetske efikasnosti

SMEDEREVSKA PALANKA, 2. mart 2022 – Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Smederevskoj Palanci da je to ministarstvo za ovu godinu obezbedilo više od 220 miliona evra za ulaganja u projekte energetske efikasnosti.

Mihajlović je tom prilikom obišla dva domaćinstva u ovom gradu koja su učestvovala u projektu zamene stolarije, koji Ministarstvo sprovodi zajedno sa lokalnom samoupravom.

Ona je navela da su značajna sredstva uložena i u energetsku infrastrukturu, u razvoj prenosne i distributivne mreže, a rekonstruisana je i trafo-stanica Smederevo 3, poručivši da će Ministarstvo nastaviti sa dodelom subvencija, zajedno sa lokalnim samoupravama i uz podršku međunarodnih partnera.

Obezbedili smo veliki novac za unapređenje energetske efikasnosti, ali to nisu samo sredstva iz budžeta, već i od partnera sa kojima sarađujemo – od EBRD-a, Svetske banke, KfW-a, rekla je potpredsednica Vlade, dodajući da je cilj da u narednih nekoliko godina smanjimo potrošnju energije jer sada trošimo približno 40 odsto više nego što je prosek u zemljama EU.

Takođe, ona je istakla da je Ministarstvo stvorilo sve uslove da imamo više zelene energije i da građani lakše koriste OIE, ali da, kada je reč o postavljanju solarnih panela, EPS još uvek ne sprovodi svoj deo posla i ne potpisuje ugovore sa građanima.

Prošle godine smo, kako je podsetila, započeli sa projektima dodele subvencija domaćinstvima, sa ciljem da ona postavljanjem solarnih panela budu samodovoljna i snize svoje račune za 50 i više procenata, a ujedno to je mogućnost smanjenja emisije štetnih gasova.

Mi smo uradili sve što je bilo potrebno. Doneli smo zakone, pojednostavili procedure i onda smo zastali, jer EPS ne sprovodi svoj deo posla, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, nekada je za postavljanje solarnih panela bilo potrebno 20 koraka, što je 20 institucija, 20 papira i sve je trajalo duže od godinu dana.

Sve smo promenili i građanima je potreban jedan korak. Problem je nastao jer EPS snabdevanje još ne potpisuje ugovore sa građanima. Ljudi koji tamo rade moraju da shvate da su, kao i Ministarstvo i sva druga javna preduzeća, servis građana, a ne da rade na njihovu štetu, da nismo u 20. već u 21. veku i da treba da omogućimo ljudima koji žele solarne panele, da mogu da ih postave, kao svuda u svetu, poručila je Mihajlović.

Predsednik Opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen iskazao je zahvalnost Mihajlović na podršci svim projektima koji su u prethodnom periodu realizovani u ovoj lokalnoj samoupravi, i ujedno najavio da će Opština učestvovati u javnim pozivima Ministarstva i ove godine.

Za projekat energetske sanacije Opština je odvojila 10 miliona dinara, a Ministarstvo još toliko. Pozivam građane da se u što većem broju prijave i ove godine učestvuju u programu unapređenja energetske efikasnosti, poručio je Vučen.

Potpredsednica Vlade je odgovarajući na pitanja novinara, potvrdila da je tržište energentima u Srbiji stabilno uprkos ratu u Ukrajini i da je država obezbedila dovoljne količine gasa, nafte i naftnih derivata u rezervama.

Srbija je obezbedila sve što je potrebno i šta god da se desi, mi u svojim rezervama imamo dovoljno nafte i naftnih derivata. Dizel goriva imamo za 57 dana, benzina za 67, a mazuta za 110 dana. Gas dobijamo preko Balkanskog toka, koji zaobilazi Ukrajinu i nema bojazni da će doći do prekida u snabdevanju. Takođe, u našem podzemnom skladištu u Banatskom Dvoru imamo 110 miliona kubnih metara gasa, precizirala je Mihajlović.

Ona je ponovila da je država odgovornim ponašanjem obezbedila finansijsku stabilnost i na vreme uradila sve što je potrebno da ne dođe do nestašice energije i energenata.

Ovo je izazovno vreme, kao što je bilo prošle godine sa stanjem na berzama i cenama koje su svakodnevno rasle, uglavnom zbog izlaska iz pandemije i velike potražnje. Rat u Ukrajini je veliki problem za ceo svet, ne samo za EU, Rusiju ili SAD. Nijedan rat nije opravdan i umesto da svet ulaže u razvoj nove tehnologije, nauku, zdravstvo, bio-tehnologiju, IT industriju, u kvalitetniji život svakog čoveka na planeti, mi gledamo rat. Ali, tu smo gde smo. Mi smo obezbedili dovoljne količine svih energenata i nema bojazni da će doći do nestašice, poručila je potpredsednica Vlade.

Informacija i foto: zvanična Internet prezentacija Vlade Srbije

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!