Zlatni ključić Smederevske pesničke jeseni Dejanu Aleksiću

SMEDEREVO,  25. februar 2022 – Dejan Aleksić, pesnik, dramski pisac i stvaralac književnih dela za decu, dobitnik je dvadeset šeste nagrade Zlatni klјučić, priznanja Smederevske pesničke jeseni za poeziju za decu, saopšteno je danas.

Dejan Aleksić je kao autor podjednako afirmisan i u književnom svetu za odrasle, i u onom namenjenom deci. Za odrasle je objavio knjigu drama, jedan roman, i jedanaest pesničkih knjiga za koje je dobio brojne značajne književne nagrade: Vasko Popa; Meša Selimović; Zmajeva nagrada Matice srpske; Branko Milјković; Nagrada SANU iz Fonda Branko Ćopić; Nagrada Miroslav Antić; Risto Ratković; Prosvetina nagrada; Matićev šal; Brankova nagrada…

Za dramu „Vina i pingvina“ 2010. godine dodelјena mu je Pekićeva stipendija.

Poezija za odrasle Dejana Aleksića prevođena je na desetak evropskih jezika, a posebne knjige pesama objavlјene su na španskom, polјskom, francuskom, slovenačkom i makedonskom.

Ovo nije prvi put da se Dejan Aleksić na Smederevskoj pesničkoj jeseni pojavlјuje kao laureat. Za pesmu „Veće“ je 2010. godine dobio Nagradu Zlatna struna.

Sa više od dvadeset knjiga za decu zastuplјen je u čitankama i obaveznoj lektiri za osnovnu školu. Kritika ga je proglasila naslednikom Duška Radovića, Dragana Lukića, Dragomira Đorđevića, Vladimira Andrića, Ljubivoja Ršumovića… što su potvrdile i mnogobrojne nagrade ali i njegova popularnost među dečjom publikom. Dvostruki je dobitnik nagrada Politikin zabavnik i Neven, potom nagrade Zmajevih dečjih igara za izuzetan doprinos literaturi za decu, nagrade Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, nagrada Plavi čuperak, Zmajev štap, Rade Obrenović, Zlatno Gašino pero, Dositejevo pero, Nagrade Grada Niša za književnost za decu, Nagrade Radio Beograda, kao i međunarodnih priznanja Mali princ i White Raven. Prvi je dobitnik i novoustanovlјene nagrade Dušan Radović za književnost za decu i mlade.

Radi kao glavni i odgovorni urednik Izdavačke delatnosti Povelјa u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kralјevu.

Jednoglasnu odluku da mu ove godine pripadne Zlatni klјučić Smedereva doneo je žiri koi su činili: Mirjana Bulatović, prošlogodišnja dobitnica ove nagrade, Branko Stevanović, dobitnik Klјučića 2019. godine, i Jovica Tišma, dobitnik Klјučića 2018. i urednik programa Zlatni klјučić i Zlatno slovce.

Odluka je, kažu iz žirija, moram to priznati, doneta pod pritiskom. Pod pritiskom njegovih dečjih čitalaca koji vole ono što Dejan piše. Jer se razumeju. I jer je baš Dejan Aleksić, između ostalog, napisao i ono što svako dete dobro zna:

Ko nikada nije bio blesa,

Taj se stvarno od dosade stresa;

Jer bez malo blesosti u glavi,

Čovek može i da poblesavi!

Danas je saopšteno i da je Međunarodni festival poezije Smederevska pesnička jesen ove godine promenio datum raspisivanja konkursa za nagradu Zlatno slovce. Raspisivanje konkursa preneto je na početak drugog polugodišta. Tako je ova generacija osnovaca – i to samo ova – dobila priliku da još jednom pokaže svoje pesničko umeće, a najbolјi i da budu nagrađeni.

Organizatori se nadaju da će novi rok od mesec i po dana biti dovolјan i mladim pesnicima i njihovim učitelјicama i učitelјima.

Osim toga,Od sada će biti nagrađivana i najuspešnija škola koja će za svoju školsku biblioteku dobiti dva kompleta festivalskih izdanja. Nјih će uručiti ovogodišnji dobitnik nagrade Zlatni klјučić Smedereva koji će u oktobru, tokom centralnih festivalskih dana, doći deci u goste.

Ovogodišnju temu zadao je Dejan Aleksić, dobitnik Zlatnog klјučića Smedereva. Naslov pesama sa kojima će deca konkurisati biće BIO JEDNOM JEDAN EKSER.

Kao i do sada, pesme dvanaestoro najuspešnijih autora biće objavlјene u Zborniku Zlatno slovce.

Fotografija Dejana Aleksića: Ljubiša Simović

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!