Dugoročna prognoza: Prosečno proleće, biće i oluja, jutra bez mrazeva

24. februar 2022 – Što se meteorologa tiče, prema njihovom kalendaru, proleće počinje u utorak 1. marta. Onda ne čudi da su se uveliko pojavile prognoze – kakvo ćemo vreme imati u narednih nekoliko meseci. Uradili su prognozu i meteorolozi servisa AccuWeather, koji je poznat po prilično preciznim dugoročnim prognozama. U najkraćem, kada su ovi naši krajevi u pitanju, može se očekivati prilično umereno proleće, bez naročito dugih perioda vlažnog ili suvog vremena. Ono što ne valja, za unutrašnjost Balkana, gde i mi spadamo, predviđaju se olujni periodi koji će trajati i do pet dana, ali i duži sušni periodi.

Područje Balkana, kažu, u kasno proleće moglo bi da pogodi jaka grmljavina, s tim povećan rizik od nevremena u maju.

S tim, ovim poslednjim, slažu se i naši meteorolozi, iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ali i najavljuju u većem delu Srbije blaži i prosečno vlažan mart, a u Vojvodini blaži i suvlјi mart. Dobra strana je što je, kako kažu, mala verovatnoća za pojavu jakih mrazeva u martu.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, srednje minimalne temperature vazduha oko 4.9ºC. I srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.8ºC.

April će takođe, po našim meteorolozima, biti prosečno topao i prosečno vlažan i tek je tu mala verovatnoća za pojavu jakih mrazeva.

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.1ºC u odnosu na višegodišnji prosek. Predviđaju se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 9.2ºC.

Predviđaju i topliji i prosečno vlažan maj – naravno, s majskim kišama. Naime, objašnjavaju, mesečna suma padavina tokom maja biće u proseku za oko 4 mm višau odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina, po njima, iznosiće oko 59 mm.

Foto/ilustracije: pixabay.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!