Pretplatnika fiksne telefona i dalje sve manje, ali sada manje i mobilnih

22. februar 2020 – Da u Srbiji ima više brojeva mobilnih telefona nego stanovnika nije ništa novo. Nije novo ni to da se broj pretplatnika u fiksnoj telefoniji konstantno smanjuje. Novost je da je, prema podacima RATEL-a u poslednjem Pregledu tržišta elektronskih komunikacija u Srbiji i broj mobilnih pretplatnika u padu. Zato raste broj minuta koje koriste i, još više, količina prenetih podataka u gigabajtima.

U poslednjem kvartalu 2021. u Srbiji je bilo nešto više 8 i po miliona aktivnih korisnika mobilne mreže, što je oko 150.000 manje nego kvartal ranije, kada je sredinom godine brojka stigla do 8.659.000. Korisnici mobilne mreže, po podacima RATEL-a ostvarili su u poslednja tri meseca prošle godine u domaćem i međunarodnom saobraćaju poslali su oko 1,4 milijarde SMS poruka, razgovarali su oko 5,5 milijardi minuta, a u proseku dnevno je to 7,1 minut po pretplatniku.

Mnogo manje se razgovora fiksnim telefonima. Pretplatnika fiksne telefonije je u Srbiji oko 2,37 miliona i oni su ostvarili oko 620 miliona minuta razgovora, što praktično znači da je svaki pretplatnik u proseku razgovarao 2,9 minuta dnevno.

Inače, postpejd korisnika mobilne telefonije je u četvrtom kvartalu bilo 5,1 milion, što predstavlja blagi rast u odnosu na prethodno tromesečje. Broj pripejd korisnika je u padu i na kraju prošle godine bilo ih je oko 3,3 miliona.

U poslednjem kvartalu prošle godine porasla je količina prenetih podataka preko mobilne mreže na 174,6 miliona gigabajta, što znači da je svaki korisnik mobilnog širokopojasnog pristupa dnevno u proseku trošio oko 276 megabajta, odnosno oko 8,17 gigabajta mesečno.

Sa fiksnih telefona najčešće su pozivani brojevi u fiksnoj mreži, a čak 95 posto saobraćaja je bio međunarodni. Moguće baš sa onima koji su međuvremenu odjavili mobilne i otišli u inostranstvo, oni su, pretpostavljamo , deo tog smanjenja.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!