Zašto je još uvek nizak vodostaj Dunava za ovo doba godine

18. februar 2022 – Vodostaji na Dunavu, Tisi i Savi su u domenu srednje niskih, a na Velikoj Moravi čak niskih vrednosti. Ipak, kako je Dejan Vladiković, hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, rekao za RTS, to jeuobičajena pojava za ovo doba godine a u narednih mesec dana slede pojačani dotoci na rekama.

Možda su nedavne kiše malo uticale da se slika promeni, ali pre nedelju dana na Dunavu su se mogli videti nasukani čamci, isplivali sprudovi, a na prvi pogled izgledalo je tako kao da bi mogao da se pregazi. I nije samo na ovoj velikoj reci takva slika.

– Oko nove godine smo imali prvo topljenje snega i jake kiše i tada su korita bila punija. Tokom januara je bila velika količina snega u planinskim, ali i nižim predelima, tako da je februar mesec kada su vodostaji u domenu niskih – objasnio je Vladiković.

Sada, kako kaže, ulazimo u pretprolećni period kada se očekuje topljenje snega i češći prolazak ciklona, koji će uz kišne padavine usloviti povećanje nivoa vode u rečnim koritima, a i još nije počelo topljenje snega sa Alpa, tako da će, prema rečima hidrologa, situacija na Dunavu biti drugačija u martu i aprilu.

Prvi prodori mogli bi da budu sada za vikend, zatim 28. februara, 5, 12. i 14. marta i onda će se postepeno popunjavati korita. Tada, prema rečima hidrologa, treba da se obrati pažnja na manje slivove, jer oni imaju burnu reakciju i manje vreme za reagovanje.

Foto /ilustracija: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!