Ko, kako i kad raspisuje koje izbore? (12 pitanja i 12 odgovora)

Izvor: crta.rs 15. februar 2022 – Da li predsednik Narodne skupštine može da raspiše predsedničke izbore ako je Narodna skupština raspuštena zbog vanrednih izbora? 

Može. Prema Zakonu o Narodnoj skupštini Član 52 propisuje da u slučaju raspuštanja Narodna skupština obavlja samo tekuće ili neodložne poslove među kojima su i pojedini slučajevi rešavanja materijalno – statusnih pitanja narodnih poslanika i drugih izabranih i imenovanih lica. Iz ovog, kao i iz ustavnih ovlašćenja, proizilazi da predsednik Narodne skupštine iako je raspuštena ima pravo da raspiše izbore za predsednika Republike.

Kada će biti raspisani izbori?

Vanredni parlamentarni izbori koje raspisuje predsednik Republike, kao i izbori za Skupštinu grada Beograda i druge lokalne skupštine koje raspisuje predsednik Narodne skupštine, najverovatnije će biti raspisani istog dana, a da bi bili održani 3. aprila najkasnije moraju da budu raspisani 17. februara. Predsednički izbori biće raspisani 2. marta i raspisaće ih predsednik Narodne skupštine, koji će nakon raspisivanja parlamentranih izbora tu funkciju vršiti u tehničkom mandatu.

Ko raspisuje izbore za poslanike Narodne skupštine?

Izbore za poslanike Narodne skupštine raspisuje predsednik Republike Srbije.

Kad je rok da se održe izbori za poslanike Narodne skupštine?

Kako su parlamentarni izbori najavljeni za 3. april vanredni, datum njihovog održavanja je stvar političke odluke ili dogovora. I za vanredne parlamentarne izbore važe isti rokovi kao i za redovne, odnosno kako zakon propisuje od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 45 ni više od 60 dana.

Kad najkasnije moraju da budu raspisani vanredni izbori za poslanike Narodne skupštine, da bi bili održani 3. aprila?

Da bi vanredni izbori za poslanike Narodne skupštine bili održani 3. aprila predsednik republike mora da ih raspiše najkasnije 17. februara jer zakon propisuje da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proći manje od 45 ni više od 60 dana.

Ko raspisuje izbore za predsednika Republike Srbije?

Izbore za predsednika republike raspisuje predsednik Narodne skupštine.

Kad je rok da se održe izbori za predsednika Republike Srbije?

Redovni izbori za predsednika Republike mogu najranije da se održe u nedelju 3. aprila, a najkasnije 1. maja 2022. godine.

Kad najkasnije moraju da budu raspisani izbori za predsednika Republike, da bi bili održani 3. aprila?

Za raspisivanje izbora za predsednika Republike ne postoji krajnji rok, već predsednik Narodne skupštine mora da ih raspiše tačno 90 dana pre isteka mandata, što je 2. marta, a mandat aktuelnom predsedniku je počeo danom polaganja zakletve 31. maja 2017. godine. Izbori za predsednika Republike moraju da se održe u roku od najmanje 30, a najviše 60 dana od dana raspisivanja, tako da oni mogu da budu održani 3. aprila.

Ko raspisuje izbore za odbornike Skupštine grada Beograda i skupštine opština?

Izbore za odbornike Skupštine grada Beograda i skupštine opština raspisuje predsednik Narodne skupštine. Izbore za odbornike gradskih opština raspisuje predsednik Skupštine grada.

Kad je rok da se održe izbori za odbornike Skupštine grada Beograda?

Redovni izbori za odbornike Skupštine grada Beograda najkasnije mogu da budu održani 22. maja 2022. godine.

Kad najkasnije moraju da budu raspisani izbori za odbornike Skupštine grada Beograda i skupštine opština, da bi bili održani 3. aprila?

Da bi izbori za odbornike Skupštine grada Beograda i skupštine opština bili održani 3. aprila predsednik skupštine mora da ih raspiše najkasnije 17. februara jer zakon propisuje da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proći manje od 45 ni više od 60 dana.

Da li će predsednički, vanredni parlamentarni, beogradski i lokalni izbori biti raspisani istog dana?

Ne. Vanredni parlamentarni, beogradski i lokalni izbori da bi bili održani 3. aprila moraju da budu raspisani najkasnije do 17. februara, dok zakon propisuje da predsednički izbori moraju da budu raspisani tačno 90 dana pre isteka mandata, što je 2. marta.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!