Skupštine Smedereva, Palanke i Plane imenovale nove izborne komisije

SMEDEREVO/SMEDEREVSKA PALANKA/VELIKA PLANA, 10. februar 2022 – Skupština grada Smedereva, opštinske skupštine Smederevske Palanke i Velike Plane usvojile su odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Gradske odnosno opštinskih izbornih komisija u stalnom sazivu. Smederevci i Palančani su to učinila danas, a Planjani nešto ranije.

Zakonom o lokalnim izborima propisano je da skupštine obrazuje komisije u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona, 8. februara. Članove su, kada je Smederevo u pitanju, osim vladajuće stranke, promenili i predstavnici opozicije, kako su naveli, iskusnijim predstavnicima, koji će učestvovati u predstojećem izbornom procesu.

Smederevski odbornici su usvojili i odluku o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta grada Smedereva za 2021. godinu i dali saglasnost na planove rada i finansijske planove ustanova čiji je osnivač Grad Smederevo za 2022. godinu, Centra za socijalni rad Smederevo i Apotekarske ustanove Smederevo.

Dnevni red je dopunjen i Nacrtom rešenja o prestanku dužnosti vršioca dužnosti direktora Centra za socijalni rad Smederevo, kome je, kako se navodi u skupštinskom materijalu, istekao mandat, pa je umesto Miloša Đorđevića, na ovo mesto imenovana Ivana Nikolić Đurđević, diplomirani sociolog.

Recimo i to da je na početku sednice Odbornička grupa „Grupa građana Ujedinjena demokratska Srbija – Ključ promena – Za naše Smederevo – dr Ivan Stevanović“ napustila današnje zasedanje, nezadovoljna sazivanjem sednice  po hitnom postupku, za šta smatraju da nije bilo potrebe.

Izbornu komisiju za opštine manje od 50.000 birača, u koje spada opština Smederevska Palanka, čine predsednik i šest članova, zamenik predsednika i šest zamenika članova. U radu izborne komisije učestvuju i sekretar i zamenik sekretara bez prava odlučivanja, a imenuju se na predlog predsednika Skupštine.

U palanačkom parlamentu deluju dve odborničke grupe, Srpska napredna stranka i odbornička grupa sa četiri odbornika, Ivica Dačić-Socijalistička partija Srbije-Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija. Odbornička grupa Srpske napredne stranke, koja je brojnija, pored članova i zamenika predložila je i predsednika i zamenika predsednika Opštinske izborne komisije. Za predsednika je izabran Danilo Labus, a za njegovog zamenika Igor Simić. Za članove su izabrani Milan Trklјa i Vesna Lah,  a za njihove zamenike Predrag Đurić i Voja Todorović.

Na predlog druge odborničke grupe, za članove su izabrani Slađan Adžić, Zoran Stevanović i Katarina Ranković, a za njihove zamenike Milan Ilić, Aleksandar Marković i Snežana Savić.

Na predlog načelnika Opštinske uprave za člana izborne komisije u stalnom sastavu iz redova zaposlenih, izabran je Jovan Stojkovac, a za njegovog zamenika Viktor Stojićević. Na predlog predsednika Skupštine opštine za sekretara Opštinske izborne komisije je izabrana Danka Bogunović, a za zamenika sekretara Gordana Kostić.

Inače, ovo je bila poslednja skupštinska sednica u Palanci u ovom sazivu, gotovo izvesno, s obzirom da će i ovde biti održani lokalni izbori u aprilu.

U Velikoj Plani su to nešto ranije uradili; na poslednjoj sednici prošle godine, uoči Nove godine, Skupština je donela rešenje o imenovanju predsednika, sekretara i članova i zamenika u satsavu Izborne komisije u ovom mestu.

Foto: podunavlje.info i zvanična internet prezentacija opštine Smederevska Palanka

Skorašnji članci

error: Content is protected !!