Takmičenje „Ptice moje hranilice“: Kovinka brojala do 262

27. januar 2022 – Treću godinu zaredom Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizovalo je takmičenje u prihranjivanju ptica, sa željom da usmeri pažnju na ptice koje prezimljuju u našem okruženju i pomoć koja im je potrebna kako bi opstale u hladnim danima kada hrana oskudeva.

Biljana Marinović iz Kovina je jednog snežnog jutra na svojih osam hranilica izbrojala 262 ptice. Biljani je ovo treće učešće u takmičenju “Ptice moje hranilice”, a na njenom meniju za ptice najčešće se nalaze suncokret, lojne kugle, pšenica, kukuruz i jabuke. Ona je kao nagradu osvojilla slika autorke Marije Trkulje.

Najuspešniji po broju vrsta ptica na ovom takmičenju bio je Rudo-Jan Ćefera iz Bačkog Petrovca, koji je  na svojih pet hranilica tokom jednog posmatranja prepoznao je i zabeležio 11 različitih vrsta ptica: gugutku, kopca, svraku, veliku i plavu senicu, crvendaća, poljskog vrapca, običnu zebu, žutaricu, zelentarku i jelovu senicu.

Inače, takmičenje je podeljeno u nekoliko kategorija kako bi svako mogao da pronađe aktivnost za sebe, učestvuje i doprinese. Ukupno su prebrojane  2882 jedinke 31 vrste ptica kojima su učesnici pomogli da dočekaju proleće Od ukupno 77 takmičara, 35 je beležilo ptice na hranilicama i oko nje. Hranilice su najšečće posećivale velike senice, poljski i vrapci pokućari, kao i divlji golubovi. Za to vreme, 44 takmičara učestvovalo u kreativnim aktivnostima zimske prihrane: stiglo je 63 fotografije i 47 dečjih likovnih radova. Za pobedničku fotografiju  izabrana je ona Miše Zlatarova, a na likovnom konkurs za decu rad Jane Marčete.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!