Kovin posle gotovo 130 godina ostaje bez železničke pruge

KOVIN, 27. januar 2022 – Narodna skupština Republike Srbije je u februaru pretprošle godine donela odluku o oduzimanju svojstva dobra u opštoj upotrebi delu železničke infrastrukture, a na spisku je i pruga Vladimirovac-Kovin, u dužini 43 kilometra, koja je zatvorena za saobraćaj 29. septembra 2014. godine. Sada, pošto je juče i Infrastruktura železnice Srbije objavila da će u naredne dve godine demontiratii i ukloniti oko 435 kilometara starih pruga, a i tu je na spisku i ova kovinska, ako je i bilo neke nade da će Kovinci ponovo nekada tu videti; voz – ona je utrnula.

Uklanjanju se pruge čije funkcionisanje i održavanje, kako se navodi u saopštenju Infrastruktura železnice Srbije, „ni na koji način nije bilo isplativo, a bilo kakve nove investicije i popravke nemaju ni ekonomsko, ni saobraćajno opravdanje“.

Nakon sprovedenog postupka javne prodaje, Infrastruktura železnice Srbije potpisala je ugovor sa kompanijom ZGOP iz Novog Sada o prodaji šina, skretnica, skretničkih delova i kolosečnog pribora koji se budu dobili prilikom demontaže petnaest pruga u Srbiji kao sekundarnih sirovina. Reč je o oko 25 hiljada tona sekundarnih sirovina, čijom prodajom će Infrastruktura železnice Srbije zaraditi nešto više od 302 miliona dinara.

E sad, Kovin je, za one koji to ne znaju, prugu dobio 1894. godine. Počela je železnica u Kovinu da saobraća 8. decembra te godine, čime je ovo mesto, preko Bavaništa, Deliblata, Mramorka i Vladimirovca, jednim krakom povezano sa Vršcem i, dalje, sa velikim gradskim i privrednim centrima Ugarske, Austrije i Rumunije.

Drugi krak trebalo je da se spusti na Dunav kod Ibrifora, gde je planirano da bude granični prelaz kod budućeg drumsko-železničkog mosta, napravljena je i stanca Kovin-Dunav, ali od tog projekta se na kraju odustalo.

Doskora niko nije mislio da će se odustati i od onog prvog dela, koji je Kovinu značio ulazak u novo doba. Jer, sa prugom je u Kovin, bukvalno sutradan, stigao i telegraf, ubrzo i telefon…

Sada je to već izvesno, ubuduće ne da neće pruga ići do Dunava, nego neće ni do Kovina. Ostaje Kovincima samo Železnička ulica, a neke naredne generacije, ako se ime ulici ne promeni, sigurno će se pitati kojim povodom je uopšte dobila naziv.

Foto/ilustracije: razglednice staro Kovina https://www.zeleznice.in.rs/.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!