Svetosavska povelja za 2022. godinu Slobodanu Bodi Ninkoviću

SMEDEREVO, 26. januar 2022 – Svetosavska povelјa, najznačajnije priznanje koje dodelјuje grad Smederevo, večeras će biti uručena, po tradiciji, na Svetosavskoj akademiji; ovogodišnji dobitnik je Slobodan Boda Ninković, glumac, odskora u penziji, rođeni Smederevac.

Rodio se 25. novembra, 1956. godine, otac mu je poreklom iz Laktaša, majka je iz Smedereva. Lazar, Bodin otac, još kao dečak došao je jednog leta kod tetke tokom raspusta, ovde mu se dopalo i rešio je da ostane. Tetka nije imala dece i usvojila je Lazara, koji je ovde u završio školu i nekoliko godina kasnije oženio Ljubinku, sa kojom će dobiti sinove Ljubomira i Slobodana.

Kao gimnazijalac, Boda je želeo da nakon srednje škole upiše istoriju. Na jednom letovanju prijavio se na amatersko takmičenje u pevanju i dobio pohvalu od Lea Martina lično. Ostao je upamćen i njegov rad u grupi, „Kameni cvet“ i kasnije još čuvenijem OPS-u, koji je delio ime sa omladinskim pozorištem, kojim je rukovodio Branisalv  Čubrilović. Između te dve ljubavi, prema muzici i pozorištu, Boda se odlučio za ovo drugo mada ne bi pogrešio ni da je izabrao i prvo. Ako ste ikada gledali i slušali grupu OPS to vam je sigurno jasno.

Uglavnom, nakon srednje škole otišao je na Fakultet dramskih umetnosti, prošao je lakoćom prijemni ispit, ali se na studijama nije zadržao. U međuvremenu je radio u Radio Smederevu i Centru za kulturu, da bi se posle nekoliko godina vratio na FDU. Nastavio je studije, sada u klasi Vlade Jeftovića. Koja je ostala upamćena kao jedna od najuspešnijih koja je izašla sa Fakultea. Sa Bodom su studirali Vesna Trivalić, Mirjana Joković, Milorad Mandić Manda, Dragan Petrović Pele. Branka Pujić, Srđan Todorović. Dragan Bjelogrlić. Sa Peletom se i okumio i krstio mu decu. Druže se i dan danas, zajedno igraju i dalje u nekim predstavama.

Nakon završetka studija, Bodina karijera počinje u pozorištu „Boško Buha“, glumio jepotom  i u Beogradskom narodnom pozorištu, Zvezdara teatru, Bitefu, Beogradskom dramskom… Oprobao se i kao voditelј. Vodio je, između ostalog, i izbor našeg predstavnika na Evrosongu. Muzikom se i dalјe bavi. Posle 40 godina, sa grupom OPS, koja je, da ne ostane nepomenuto pobedilo na Zaječarskoj gitarijadi 1979. i tada joj je predviđana blistava budućnost, konačno je snimio svoj prvi album koji nosi naziv „Mala prodavnica delikatesa“.

Jedan je od retkih glumaca u nas koji je za života dobio knjigu o njemu. „Boda – slušaj, sine, ove velike reči“ delo je Jovice Tišme, kolege i drugara još iz vremena početaka s OPS-om, s kojim i dan-danji igra i peva u pozorištu „Dečja zemlja“, snima  muziku za decu. I odrasle.

Srećno je oženjen Slavicom, takođe Smederevkom,  koju je upoznao u pozorištu, pošto se i ona amaterski bavila glumom. Imaju dve ćerke. Nađa Ninković je naša poznata odbojkašica, koja  je igrala za reprezentaciju Srbije, a trenutno je angažovana u inostranstvu. Druga ćerka, Anja je producent. I, još na početku pomenuti mu brat, Ljubomir-Ljuba naš je poznati muzičar i kompozitor, jedan od osnivača i članova grupe „S vremena na vreme“, još uvek aktivan.

Boda je odnedavno u penziji. Karijeru  je završio prošlog decembra omiljenom ulogom u predstavi “Kad su cvetale tikve“ u Beogradskom dramskom pozorištu.

Po završetku komada, publika je Bodu ispratila ovacijama koje su trajale punih 15 minuta.

– Otišao sam ja već u penziju u novembru, ali ovo je zvanično. Našao sam šifru Beogradsko dramsko pozorište – BDP, ja ga čitam kao Bodino drugo poluvreme – našalio se tada i nasmejao sve.

I dalje gumi, penzija mu ne smeta.

Foto: podunavlje.info©

naslovna: YouTube printscreen,

Bodina klasa na FDU privatna arhiva

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!