Site icon podunavlje.info

Svetosavska akademija: Povelja i nagrade za stvaralaštvo mladih

SMEDEREVO, 26. januar 2022 – Svetosavska akademija, centralna svečanost u okviru 33. Smederevskih svetosavskih svečanosti, upriličena je večeras. Na akdemiji su uručena tradicionalna priznanja – Svetosavska povelja i Svetosavske nagrade za stvaralaštvo mladih.

Program je počeo izvođenjem Svetosavske himne, koju su otpevali mališani iz hora Predškolske ustanove „Naša radost“, a nakon toga je o duhovnom ocu naše nacije besedio Ivan Vesić, sveštenik u Sabornom hramu Svetog Georgija u Smederevu.

Potom je emitovan film u kojem je prikazan kratak istorijat ovogodišnjeg domaćina manifestacije, Predškolske ustanove „Naša radost“ i izveden program u kojem su deca kazivala svoje utiske i pesme o Svetom Savi, izmamivši najveće simpatije prisutnih.

U drugom delu programa, predsednica Skupštine grada Smedereva, Vesna Kiš Kostić, uručila je Svetosavsku povelju dramskom umetniku Slobodanu Bodi Ninkoviću i ovogodišnjim dobitnicima Svetosavske nagrade za stvaralaštvo mladih.

Dobitnici Svetosavske nagrade za stvaralaštvo mladih, koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa, ove godine su: Anđela Ćirić, student Elektrotehničkog fakulteta – softversko inženjerstvo, Milena Stepić, studentkinja na Biološkom fakultetu – molekularna biologija i fiziologija, Sofija Popović, koja studira na Medicinskom fakultetu i Trivun Dević, student Elektrotehnike i računarstva na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

U ime nagrađenih, prisutnima se obratio Boda Ninković, zahvalivši se domaćinima na priznanju.

„Najiskrenije moram da priznam da je ovo za mene izuzetna čast. Tokom bavljenja svojim poslom, a tako ću se voditi i ubuduće, razmišljam samo o tome da ga radim iskreno, s ljubavlju pre svega i sa verom u sebe i u posao kojim se bavim. Ovo ne shvatam kao nagradu, već kao veliku čast i ne mislim da je takmičenje pravi model za napredovanje. Svako treba da pruži svoj maksimum na onaj način na koji veruje u to i to je onda najveća nagrada“, rekao je pored ostalog naš poznati glumac.

Zahvalio se i deci iz PU „Naša radost“, za koju je rekao da su ukrasila ovo veče, a publiku zamolio za veliki aplauz za mlade ljude, dobitnike Svetosavske nagrade za stvaralaštvo mladih.

Ninković je iskoristio ovu priliku i podsetio da je na ovom mestu, zajedno sa prijateljima,  počeo da se bavi „divnim, maštovitim poslom“, zahvaljujući jednom čoveku, Branislavu Branku Čubriloviću – Čubiju i zamolio Smederevce da se njegovo ime ne zaboravi. Čubi je bio osnivač amaterskog pozorišta OPS, iz kojeg je kasnije izrasla grupa OPS.

„Branislav Čubrilović, zvani Čubi, zaslužuje da u ovom gradu nešto nosi njegovo ime“, zaključio je Boda Ninković, ovogodišnji dobitnik Svetosavske povelje.

Foto: N. Živanović©

Exit mobile version