Site icon podunavlje.info

Data saglasnost za radove na sanaciji temelja kovinske tvrđave

KOVIN, 26. januar 2022 – Kovinsko Opštinsko veće dalo je saglasnost Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Pančevu za statičku sanaciju lesnih naslaga na temelјima kovinske tvrđave. Ovo je bilo neophodno jer se temelјi kule nalaze na parceli koja se nalazi u javnoj svojini opštine Kovin.

Po projektu, biće izvršena statička sanacija neposredno ispod temelja, kako ne bi dolazilo do dalјe degradacije. U procesu sanacije će, pored lesnih naslaga, biti dodata zemlјa po celoj visini, a do donje ivice temelјa. Sredstva za izvođenje radova obezbediće Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

Ovo utvrđenje, podignuto na desnoj obali Dunava, u srednjem veku je imalo veliki značaj za odbranu južne granice ugarske države, što je uslovilo da Kovin postane razvijeno gradsko naselje koje pominju istorijski izvori. Oko kovinskog utvrđenja vođeni su česti sukobi između Ugara, Vizantinaca i Turaka, sve do njegovog rušenja odredbom Beogradskog mira 1739. Danas se još jedino vide temelji zidova kule sa pilastrima i manji deo bedema.

Foto: Spomenici kulture u Srbiji

Exit mobile version