NASA i novosadski Institut Biosens zajedno rade monitoring Dunava

25. januar 2022 – Nepredvidive letnje padavine dovode do promene vodostaja koji u južnom slivu reke Dunav, dragocenom resursu za poljoprivredu, opada. Poljoprivredni sektor zbog toga mora da se na pravi način prilagodi; promenama rasporeda i setvene strukture, plodoreda, trajanja poljoprivredne sezone. Iz ovih razloga će Institut BioSens u saradnji sa NASA-om, Univerzitetom u Grend Veliju, Državnim i Tehnološkim univerzitetima u Mičigenu razviti sistem za monitoring i racionalno korišćenje vodnih resursa i zemljišta u Srbiji.

„NASA nam je svima poznata po Space Shuttle-u i sletanju na Mesec, ali je veliki deo njihovih operacija usmeren ka osmatranju Zemlje. Zajedno sa američkim kolegama ćemo analizirati satelitske slike Vojvodine, pokušaćemo da damo odgovor na pitanje kako će klimatske promene uticati na domaću poljoprivredu i životnu sredinu, i šta konkretno možemo da uradimo da bismo povećali efikasnost proizvodnje i zadržali biodiverzitet“, istakao je Oskar Marko,pomoćnik direktora za inovacije i saradnju sa privredom, a prenosi plodnazemlja.rs.

Projekat će trajati do 2024. godine, a najnovije informacije i rezultati projekta biće dostupni na sajtu Instituta BioSens, kao i na društvenim mrežama.

Ilustracija: NASA Danube screenshot

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!