Site icon podunavlje.info

CZKS: Izložba fotografija, dečja opera, predavanje, Slavski kolač…

SMEDEREVO, 24. januara 2022  – Smederevski Centar za kulturu pripremio je bogat program za ovogodišnje Svetosavske svečanosti. Počinje danas izložbom fotografija „Sveti Sava u Svetoj zemlјi“ autora Nebojše Jankovića, 24. januara,  u galeriji Centra.

Autor foto-izložbe „Sveti Sava u Svetoj zemlјi“, iz Svete zemlјe je doneo više od 2.000 fotografija, jer slika govori više od hilјadu reči. On ovde ne izlaže svoje najbolјe fotografije, već one koje svedoče mesta boravka Svetog Save u Svetoj zemlјi.  Od fotografije Nesagorive kupine, Manastira Svete Katarine, Sobe Tajne večere, Manastira Svetog Save Osvećenog i fotografije nekadašnjeg srpskog Manastira Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila, posetioci mogu da vide delo Svetog Save, ali i uopšte religiozno-stvaralački duh srpske duše u Svetoj zemlјi.

Hadži Nebojša Janković započeo je da studira diplomatiju, a završio novinarstvo na Univerzitetu u Beogradu.  Bio je novinar u Železari Smederevo, uređivao i vodio radio-emisiju „Pravoslavlјe vera lјubavi“ (Radio Smederevo),  uređivao i vodio TV emisiju „Prema čoveku“ (TV Smederevo). Povremeno objavlјuje putopisne reportaže u beogradskoj „Politici“. Objavio je više knjiga, a posebno izdvaja „Hilandarske razgovore“, 2010. godine.  Bio je i zvonar u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Starom groblјu u Smederevu (1997-2014). Hodočasti manastire u zemlјi i svetu i svoje utiske širokoj javnosti prenosi pisanom reči i fotografijom.

Program otvaranja izložbe „Sveti Sava u Svetoj zemlјi“ zakazan u 18 sati, a posetioci će fotografijemoći da pogledaju do 5. februara.

Malo pozorište „Duško Radović“ gostovaće u Centru za kulturu sa operom za decu „Dečja soba“ koja će takođe biti izvedena u okviru 33. Smederevskih svetosavskih svečanosti, u utorak, 25. januara, sa početkom u 12 sati, u Velikoj dvorani.

Opera „Dečja soba“ komponovana je po motivima istoimene kratke priče  naše poetese Desanke Maksimović i predstavlјa ne samo prve korake kompozitorske prakse usmerene na najmlađu publiku u Srbiji u četvrtoj deceniji dvadesetog veka, već i pravi biser opusa kompozitora Milenka Živkovića i naše kulturne baštine.

Dirigent je Milan Nedelјković, a reditelјi Natalija Stanković i Mateja Đedović (mentor Boris Liješević).

Učestvuju: „Kompanija Balet Mladih“ Instituta za umetničku igru- koreografi Mila Stijak i Ana Bošković,  Hor Dečjeg kulturnog centra: „Naći svoju zvezdu“  (dirigent Snežana Despotović),  solisti Muzičke škole „Vojislav Vučković“, klasa prof. Maje Đokić , orkestar- polaznici projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ i profesionalni muzičari.

Uloge tumače polaznici projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ Bilјana Jovanović, Boris Papak, Olivera Krivokuća, Isidora Bogdanović, Sara Ristić, Mina Nikolić.

Ulaz je slobodan.

Tema predavanja koje će  biti održano u Centru za kulturu, u utorak, 25. januara, jeste „Jevanđelјe i nasilјe“. Program ćebiti u Koncertnoj dvorani sa početkom u 19 sati, a predavač je teolog Blagoje Pantelić.

Tokom izlaganja Pantelić će izneti poglede na odnos moći i nasilјa i ukazati na ishode suočavanja sa pitanjem o tome šta Novi zavet detektuje kao ishodište moći, da li je to nasilјe ili nenasilјe. Publika će imati prilike da čuje i na koja mesta iz Novog zaveta se pozivaju oni koji smatraju da je upotreba nasilјa u borbi protiv zla opravdana.

Blagoje Pantelić naš poznati  hrišćanski teolog i autor, priredio je više zbornika radova, publikovao desetine stručnih i naučnih radova na srpskom, engleskom i ruskom jeziku iz oblasti teologije, kulturne i intelektualne istorije, kao i veliki broj eseja, recenzija, prikaza, kao i naučno-popularnih tekstova u domaćoj štampi. Osnivač je Bogoslovskog društva Otačnik. Bio je direktor Hrišćanskog kulturnog centra dr Radovan Bigović. Autor je dela Diptih o hrišćanstvu i filosofiji. Priredio je, pored ostalog, zbornik posvećen Svetom Grigoriju Sinaitu, Svetom Grigoriju Palami i isihastičkoj duhovnosti, Ivanu Ilјinu i pogledima na osnove hrišćanske kulture, zbornik „Religija, odgovornost i tranziciona pravda“, „Trnov venac Dostojevskog“…

Ulaz je slobodan.

Smotra „Slavski kolač“ biće održana u sklopu ovogodišnjih Smederevskih svetosavskih svečanosti u sredu, 26. januara, u foajeu Koncertne dvorane, sa početkom u 13 sati. Uz afirmaciju vrednih smederevskih domaćica, izložba revijalnog karaktera ukazaće i na značaj krsne slave u crkveno-narodnim običajima, tradiciji i kulturnom nasleđu srpskog naroda. Učestvuju udruženja žena sa teritorije grada Smedereva.

Exit mobile version