Site icon podunavlje.info

Srđan Trailović: Smederevac – fudbalski trener na tri kontinenta

SMEDEREVO, 21. januar 2022 – Iako pripada plejadi mlađih trenera, Smederevac Srđan Trailović (44) od svih fudbalskih učitelja u Đurđevom gradu može da se pohvali najvećim internacionalnim iskustvom. Titula Kupa Slovenije, uspesi u Angoli i na Tajlandu deo su njegovog sada već impozantnog trenerskog CV-ja.

Prošao je sve mlađe selekcije Oklopnika, kao kapiten omladinaca debitovao i za seniorski sastav, ali ga je povreda omela u daljem napredovanju, pa se odlučio da se posveti trenerskom poslu.

– Na predlog Gorana Bogdanovića i u to vreme trenera Predraga Rogana, počeo sam kao trener kadeta u matičnom klubu. U toj ligi sam iza Zvezde i Čukaričkog s našim kadetima osvojio treće mesto. Bio je to veliki stimulans da nastavim da se bavim ovim poslom. Zatim sam 2006. godine u srpskoligašu INON-u iz Požarevca postavljen za člana stručnog štaba, čiji je šef bio Dragan Đorđević. Sledeće sezone on se vratio u Smederevo, a ja sam uz pomoć Cige Đorđevića vodio ovaj požarevački klub još jednu sezonu – priseća se Trailović početaka.

Usledio je povratak u Smederevo, koje je u međuvremenu ispalo iz Super lige. Tu je sada bio pomoćni trener, ponovo Draganu Đorđeviću. Vratili su klub u najviši stepen takmičenja, da bi posle četiri uspešne sezone, odlaskom generalnog sponzora Ju Es Stila, Smederevo ispalo.

Kao pomoćni trener Ljubomiru Ristovskom Trailović je 2013. godine prešao u donji Srem, a godinu kasnije isti tandem se preselio na afrički, a potom 2016. i na azijski kontinent.

– U Angoli smo preuzeli Kabu Škorp, postali prvaci države i u Ligi šampiona Afrike dogurali do osmine finala, gde smo privi poraz doživeli u Sudanu. Put nas je odveo u tajlandski Kolken junajted. Ristovski je onda otišao, a ja sam 2018. postao šef struke Lampanga. Cilj im je bio opstanak, a završili smo na šestom mestu, pa mi je, uz znatno bolje uslove, ponuđena saradnja na još godinu dana – priča Trailović.

Start u Lampangu je bio kao iz snova, od šest utakmica dobili su pet i samo jednu remizirali, prvi poraz su doživeli tek u desetom kolu. Dva puta je Trailović proglašavan za trenera meseca, klub ga je nagradio za 50 utakmica na klupi, a do prekida prvenstva zbog korone Lampang je bio treći na tabeli.

Vratio se potom u Srbiju, ali ne zadugo; preselio se u Sloveniju. Sa Ljubljančaninom Goranom Stankovićem postao je trener Tabora iz Sežane.

– S klubom iz provincije, koji se borio za opstanak, ostvarili smo odlični rezultate i uz pobede nad Olimpijom i Mariborom na kraju prvenstva osvojili šesto mesto. Bila je to najbolja preporuka da prihvatimo poziv gazde Milana Mandarića i preuzmemo ljubljansku Olimpiju. Pobedom protiv Celja od 2:1 osvojili smo Kup Slovenije, a veliki doprinos tom uspehu dali su i naši internacionalci Vujadin Savić, Đorđe Ivanović i Radivoje Bosić. Letos je kormilo Olimpije preuzeo Savo Milošević, kome sam bio prvi asistent. Stigli smo do trećeg kola Lige Konferencija, a onda je Mandarić prodao klub Nemcima, koji su doveli svoje ljude, a mi smo se u oktobru vratili u domovinu – objašnjava Trailović kako se okončala ova slovenačka epizoda u njegovoj karijeri.

Za sve što je do sada postigao, kako kaže, imao je veliku podršku u porodici. Sa suprugom Natašom, diplomiranim ekonomistom, ima sina Sergeja (7) i ćerku Anastasiju (6), u čijem društvu uživaju baka Milica i deka Stanimir, koji je i sam dugogodišnji sportski radnik.

Iako ima novi poziv sa Tajlanda, ambiciozni stručnjak, koji govori engleski i portugalski, očekuje skori angažman u klubu na nekoj bližoj destinaciji

Ma gde bio, Srđan Trailović je s pažnjom, najčešće preko prijatelja i rođaka, pratio dešavanja u Smederevu.

– Rođen sam u Smederevu, tu sam započeo i igračku i trenersku karijeru i naravno da mi je ono u srcu. Pomalo sam razočaran činjenicom d me u proteklih osam godina gotovo niko nije pozvao, iako sam ostvario neke zapažene rezultate. Izuzetak je Zoran Lončar, s kojim sam pre dve godine razgovarao da preuzmem ekipu, ali sam se tada zahvalio na ponudi jer sam bio pred odlaskom u Sloveniju. Drago mi je da je sada tu Smederevac Sava Šašić, kome želim da uspe u nameri da vrati klub na staze uspeha – kaže na kraju razgovora Trailović.

Foto: privatna arhiva

 

Exit mobile version