Site icon podunavlje.info

Radnici u Srbiji rade najduže u Evropi, pokazuju zvanične statistike

Izvor: masina.rs, 21. januar 2022 – Poslednji podaci Eurostata, statističke agencije Evropskog parlamenta, objavljeni 12. januara, pokazuju da su radnice i radnici Srbiji u poređenju sa kolegama iz drugih zemalja u Evropi u prva tri kvartala prošle godine provodili najveći broj sati na poslu. Prosečno radno vreme u Srbiji je bilo 43,5 sati nedeljno i to samo na „glavnom“ poslu, pošto ovi proračuni ne uzimaju u obzir eventualna angažovanja radnika nakon radnog vremena ili, kako se kod nas kaže, „privatno“.

Radnici u Srbiji su zauzeli neslavno prvo mesto među 35 evropskih zemalja za koje su prikupljeni podaci. Najmanje se radilo u Holandiji (31,2 sata). prate je Norveška i Danska, dok u našem regionu radno vreme u Hrvatskoj i Sloveniji iznosi nešto manje od 40 sati nedeljno, a u Rumuniji i Bugarskoj nešto više od 40 sati. Za 2021. godinu nisu prikupljeni podaci iz Turske i Crne Gore koje su 2020. godine bile zajedno sa Srbijom države sa najvećim brojem radnih sati.

Radno vreme u Srbiji, kao i u većini evropskih zemalja, bi po pravilu trebalo da iznosi 40 sati nedeljno, međutim poslodavci imaju na raspolaganju različite mogućnosti za produžavanje radnog dana i veću eksploataciju radne snage. U nekim zemljama sindikati i progresivne političke organizacije aktivno rade na kampanjama za skraćivanje radnog vremena, odnosno uvođenja četvorodnevne radne nedelje.

Foto/arhiva: podunavlje.info©

Exit mobile version