Programi Muzeja u Smederevu tokom Svetosavskih svečanosti

SMEDEREVO, 21. januar 2022 – U okviru programa obeležavanja 33. Svetosavskih svečanosti, Muzej u Smederevu je pripremio samostalnu izložbu slika iz ciklusa ”Čekaonica“ Bojana Otaševića, a publika će pored toga moći da pogleda i, u stalnoj muzejskoj postavci, aktuelne izložbe „Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture“ i “Grožđe, gvožđe i urbane vibracije“.

Izložbom Otaševićevih radova Gradska galerija savremene umetnosti Smederevo, kao i Muzej u Smederevu, otvaraju svoju izlagačku sezonu 2022.

Bojan Otašević, poznat smederevskoj publici, ovog puta će se predstaviti slikama velikog formata, rađenih tehnikom ulјe na platnu. Sve slike su nastajale u periodu od 2013. godine do danas.

Okosnicu izložbe i jedini motiv koji figurira na postavci u Smederevu jeste akt, muški ili ženski, koji pored portreta i inače čini permanentan model prikazivanja u njegovom višegodišnjem stvaralaštvu.

Ono što ističe razliku u recepciji njegovih radova jeste samo medij, koji je promenlјiv i uslovlјen koncepcijom samog umetnika. Ono što ih povezuje jeste čvrsta konstrukcija, monumentalnost u građenju prizora bez obzira na dimenziju slike, kao i siguran potez ruke kojim odvaja planove i gradi pikturalno bogatu strukturu.

Dakle, umetnik nam se uvek obraća slikom, grafikom ili crtežom, ali nam psihološkim izrazom naslikanog subjekta, njegovim stavom ili verbalnom intervencijom u nazivu rada, gotovo jednoznačno poručuje da je njegova namera trajno prenošenje psihičkih impulsa ”spoznaje, životnog iskustva ili neposrednog doživlјaja” u slikarski proces konstantnog rada i posvećenosti umetnosti.

Bojan Otašević je rođen u Kragujevcu 1973. godine. Diplomirao grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1998, magistrirao 2001, doktorirao 2014. godine pod mentorstvom redovnog profesora Bilјane Vuković. Član je ULUS-a od 2000. godine. Redovni je profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu na Odseku za primenjenu i likovnu umetnost.

Od 1997. do danas imao je veliki broj samostalnih izložbi. Izlagao je u Kragujevcu, Beogradu, Nišu, Kruševcu, Rumi, Požegi, Čačku, Novom Sadu, Požarevcu, Despotovcu, Kraljevu, Tršiću, Inđiji, Pirotu, ali i u inostranstvu, u Litvaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori… Učestvovao je i na velikom broju grupnih izložbi u zemlјi i inostranstvu.

Dobitnik je brojnih nagrada: za grafiku Petar Lubarda i Đorđe Andrejević Kun, koje dodeljuje Fakultet likovnih umetnosti u Beograd, čiji je bio i student generacije ’98. Nagradu za grafiku dobio je i na Drugom bijenalu likovne i primenjene umetnosti u Smederevu, Plaketu Milivoj Nikolajević, za najbolјeg autora na 30. Likovnoj koloniji Borkovac, nagradu Zlatna igla, za grafiku na Prolećnoj izložba članova ULUS-a u pavilјonu Cvijeta Zuzorić… Dobitnik je nagrade Vukove zadužbine za umetnost u 2014. godini za izložbu slika „Razgovori sa prijatelјima”,“Veliki pečat Grafičkog kolektiva“ na izložbi Male grafike galerije Grafički kolektiv u Beogradu…

Skorašnji članci

error: Content is protected !!