Site icon podunavlje.info

Poreska uprava: Više od 100.000 prijavljenih za e-fiskalizaciju

20. januar 2022 – Rok za prijave za subvencije za kupovinu uređaja neophodnih za e-fiskalizaciju ističe 31. januara, a do sada je više od 100.000 obveznika fiskalizacije prijavilo je podatke o lokacijama svojih prodajnih objekata na portalu ePorezi, saopštila je Poreska uprava.

„Podsećamo obveznike fiskalizacije da nakon što prijave prodajne objekte, imaju mogućnost da ostvare pravo na finansijsku podršku po svakom prijavljenom poslovnom prostoru i prijavljenoj poslovnoj prostoriji u iznosu od 100 evra, kao i finansijsku podršku po fiskalnoj kasi u iznosu od takođe 100 evra“, navodi se u saopštenju.

Obveznici fiskalizacije, oni koji nisu evidentirani kao obveznici PDV, imaju pravo da ostvare podršku za fiskalizaciju u iznosu uvećanom za 20 odsto. Obveznik fiskalizacije, kako se napominje, može da podnese samo jednu izjavu o zainteresovanosti.

Prema poslednjim podacima, 85.355 obveznika prijavilo se za finansijsku podršku i u tu svrhu je do sada isplaćeno 2,5 milijardi dinara. Isplate se vrše u tranšama, svake nedelje tokom trajanja prijave.

Fiskalni uređaji su kako se dodaje, trenutno dostupni na tržištu, a Poreska uprava je do sada odobrila više od 100 elemenata elektronskog fiskalnog uređaja. Spisak odobrenih elemenata i proizvođača za e-fiskalizaciju može da se pronađe na sledećem LINKU. Cena fiskalne kase je: 1.125 dinara mesečno na 24 rate ili ukupno (jednokratno) 24.500 dinara.

Novi model e-fiskalizacije kako se podseća predviđa direktnu vezu fiskalnog uređaja sa Poreskom upravom u realnom vremenu i podrazumeva i postojanje QR koda na svakom fiskalnom isečku. Putem tog koda kupci i korisnici usluga mogu da provere da li je račun izdat u skladu sa zakonom. Skeniranjem QR koda mobilnim telefonom kupac uspostavlja vezu sa Poreskom upravom i dobija informacije da li je njegov fiskalni račun original.

Svi obveznici fiskalizacije imaju rok da pređu na novi model najkasnije do 30. aprila 2022. godine.

Ilustracija: pixabay.com

 

Exit mobile version