Koliko još do nuklearke – prvo nuklearni centar „negde na Dunavu“

19. januar 2022 – Srbija krajem marta sa ruskom državnom kompanijom Rosatom potpisuje Ugovor o zajedničkom preduzeću koje će do kraja godine početi da gradi Centar za nuklearnu nauku, najavio je ministar za inovacije Nenad Popović a prenosi RTS. Za sada se zna se da će biti negde na Dunavu, kao i da će se graditi četiri godine.

Popović smatra da je rešenje za energetsku krizu u svetu proizvodnja nuklearne energije i kaže da će Srbija o tome razgovarati ne samo sa Rusima već i Kinezima, Korejcima, Amerikancima.

Sporazum o otvaranju zajedničkog Centra za nuklearnu nauku potpisan je 2019. kada je predsednik Putin bio u Beogradu. Sada se s ruskim stručnjacima bira lokacija, koja će, kako je rečeno, biti „negde na Dunavu“.

Iako je u Srbiji nakon havarije u Černobilju pre 30 godina zakonom zabranjena gradnja nuklearnih elektrana, o njima se poslednjih meseci sve više govori. Dakle, da bi se sa razgovora prešlo na konkretne dogovore, najpre bi trebalo promeniti zakon i ukinuti moratorijum, rešiti pitanja sirovina i otpada, školovati stručnjake, promeniti negativan stav javnosti o nuklearnoj energiji. Zato su nuklearne elektrane od Srbije daleko bar deceniju, čulo se od stručnjaka na izložbi svetskih dostignuća u Dubaiju, navodi se u prilogu RTS-a.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!