Site icon podunavlje.info

Povećan broj pojedinačnih poseta Smederevskoj tvrđavi prošle godine

SMEDEREVO, 18. januar 2022 – Pored zaštite i održavanja kulturno-istorijskog spomenika Javno preduzeće „Smederevska tvrđava“ zaduženo je i za razvoj turizma i promovisanja i korišćenja turističkih potencijala grada Smedereva.

Smederevska tvrđava ima veliki broj kako grupnih tako i individualnih poseta. Organizovanjem viteških turnira, raznih sportskih događaja, uređenjem parka, povećan je broj pojedinačnih poseta za oko 50 posto. Glavni prihod koji ostvaruje JP “Smederevska tvrđava” je od prodatih ulaznica za posete Malom gradu tvrđave. I tu je u odnosu na 2020. godinu primetan rast broja poseta od oko 25 odsto, a značajno raste broj dolazaka domaćih posetilaca. Tokom 2021. godine smanjen je broj grupnih poseta, ali je zato broj pojedinačnih poseta je znatno veći; ukupan broj posetilaca 2021. godine je bio 31.899.

Atraktivan izgled tvrđave je veoma interesantan filmskoj industriji. Prepoznat je potencijal Tvrđave i od domaćih i inostranih nacionalnih televizija kao i privatnih producentskih kuća. Tako je ovde organizovano snimanje većeg broja turističkih emisija za Balkan trip televiziju, za Tv Kurir kao i promotivna kampanja Turističke organizacije Srbije “Biram Srbiju” (predstavnici TOS-a i novinari iz Politike, sa Prve televizije, Radio Beograd, Agro Tv, Šarenica, Info biro).

Mali grad Smederevske tvrđave je jedan od retkih srednjovekovnih dvorova koji je sačuvan  i kao takav od prošle godine pruža jedinstven doživljaj svim zainteresovanim mladencima da sklope svoje brakove u nesvakidašnjem ambijentu.

U cilju bolje informisanosti svih posetilaca o bogatoj istoriji i značaju Smederevske tvrđave i objekata u njoj tokom 2021. godine na prostoru Velikog grada postavljene su dvojezične informativne turističke table na srpskom i engleskom jeziku. U narednom periodu u planu je izrada i postavljanje dodatnih informativnih tabli kako bi se označilo još objekata, između ostalih i izrada table sa informacijama o Krstatoj kuli koja čuva jedan od retkih dokaza o srpskom kalendaru i svojevrsni je raritet, zatim tabla sa skicom izgleda i oznakama objekata u Malom gradu iz perioda izgradnje i drugo.

Tokom 2021. godine u Malom gradu Smederevske tvrđave izvedeni su radovi na sanaciji postojećih drvenih stepeništa, platformi i zaštitne ograde, saniran je, impregniran i obojen drveni most i kapija na ulazu u Mali grad. Sanirano je drveno stepenište i zaštitne ograde pored Donžon kule, obnoljene zaštitne ograde i platforme u nivou šetnih staza na kulama 2, 3, 4 i 5, a saniran je i rukohvat ograde na kamenom stepeništu. U 2022. godini planira se nastavak održavanja drvenih konstrukcija u Malom gradu, kako iz bezbednosnih tako i iz estetskih razloga.

JP “Smederevska tvrđava” organizovala je ili bila u organizacionom timu za manifestacije “Vitezovi i legende”, “Dunav film fest”, “Teatar u tvrđavi”, Festival “Tvrđava muzike”.

Osnovana od strane Skupština grada Smedereva kao javno preduzeće za obavljanje delatnosti od opšteg interesa za grad Smederevo, JP “Smederevska tvrđava” obezbeđuje radnike koji su  zaduženi za praćenje grupa i turističke vodiče za grupne obilaske. Poslove najave grupa i informisanja o protokolu poseta idu preko Turističko-informativnog centra JP „Smederevska tvrđava“, pa je tako i broj posetilaca Vile “Zlatni breg” u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu uvećan za skoro 100 odsto. U prostorijama Turističko-informativnog centra prodaju se suveniri grada Smedereva i, prema izveštajima, u 2021. godini u poređenju sa prethodnom ostvaren je veći prihod od prodaje suvenira za 70 odsto.

U najvećoj meri turiste, što se kulturnog nasleđa tiče, privlači Smederevska tvrđava, ali i Vila „Zlatni breg“, a tu su i Dunav i aktivnosti na reci i pored reke, staza zdravlja. Kada je reč o gastronomiji i vinu, u prvom planu su Vinski grad, kao i vinarije – „Jeremić“, „Janko“ i ostale manje vinarije. Veliki broj turista bira Smederevo za svoja vikend putovanja. Posledično, veoma su posećeni  i mnogobrojni restorani i kafići. Turiste privlači i bogat noćni život kao i vile – smeštajni kapaciteti na obali Dunava koje imaju bogat sadržaj u ponudi.

JP “Smederevska tvrdjava”  će i u 2022. godini, kako navode u ovom javnom preduzeću, nastaviti sa dosadašnjim aktivnostima i pokrenuti nove, sve u nadi da će se smiriti kriza vezana za turizam na globalnom nivou, a samim tim da će se i Smederevo čvršće pozicionirati na turističkom tržištu.

Foto: JP Smederevska tvrđava/N. Tepavčević Tepa

Exit mobile version