Site icon podunavlje.info

Uredba o ograničenju cena istekla, čemu sada da se nadamo…

16. januar 2022 – Vlada Srbije donela je 30. novembra uredbu o ograničenju cena nekoliko prehrambenih namirnica tako da ne mogu da budu više od onih zabeleženih na dan 15. novembra. Odlučeno je tada i da se uredba primenjuje u trajanju od 60 dana, rok koji je istekao juče.

Ograničena cena, podsetimo, bila je za: šećer kristal, brašno tip T-400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso – but i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne.

Predviđeno je i da proizvođači ove proizvode ne smeju da isporučuju u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci, a za kršenje odredaba uredbe predviđene su bile  i novčane kazne od 100.000 do 2.000.000 dinara, kao i zabrana vršenja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

U međuvremenu je gorivo, čija pa cena ima nezanemarljiv uticaj na cene ostalih proizvoda, poskupljivalo praktično na dnevnom nivou. Minimalna potrošačka korpa, po definiciji Ministarstva trgovine, „obezbeđuje održavanje života i radnog kapaciteta članova domaćinstva, imajući u vidu optimalni biohemijski sastav hrane“, a trošak za hranu čini gotovo polovinu svih mesečnih troškova. Zbog toga je, uostalom, Vladina uredba i doneta.

I šta sad?

Da li će Vlada produžiti meru? Ostaje nam da vidimo narednih dana, pošto je, k’o za inat, važenje uredbe isteklo u subotu, dakle za vikend, kada većina Srba, pa ni oni u najvišim organima vlasti, ne rade.

Ilustracija: pixabay.com/podunavlje.info©

 

Exit mobile version