Site icon podunavlje.info

Paljenje sveća na Trgu na četvrtu godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića

SMEDEREVO, 16. januar 2022 – Danas je tačno četiri godine otkako je u Kosovskoj Mitrovici ubijen Oliver Ivanović. Članovi Fejsbuk grupe „Slobodan grad Smederevo#970“ okupili su se tim povodom u podne, na Trgu ispred Hrama Svetog Georgija, da upale sveće i podsete da izvršioci ubistva ni posle toliko vremena nisu privedeni pravdi.

Oliver Ivanović, podsetimo, ubijen je 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici. Specijalno tužilaštvo Kosova je do sada podiglo tri optužnice; protiv policijskih službenika Nedeljka Spasojevića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Radeta Basare, građanina Severne Mitrovice Marka Rošića, i sekretarice ubijenog Ivanovića Silvane Arsović.

Akciju na Trgu neki od članova grupe „Slobodan grad Smederevo“ upotpunili su učešćem na referendumu, uz mali dodatak; ubacili su pored glasačkog listića i papir na kome je pisalo. „Ko je ubio Olivera Ivanovića? 16.1.2018 – 16.1.2022“. Tako će u izvesnom broju glasačkih kutija u Smederevu izborne komisije i to zateći. Da li će, i kako, to u zapisnicma konstatovati – ne zna se.

Obeležavanje godišnjice ubistva Ivanovića bilo je i u Beogradu i Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Hramu Svetog Save opelu i upalio sveću u znak sećanja na Olivera Ivanovića. u Hramu su, zajedno s njim, počast Ivanoviću odali paljenjem sveća i premijerka Ana Brnabić, Milena, Ivanovićeva supruga sa sinom, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković…

Više političkih stranaka u Beogradu je organizovalo u podne protestnu šetnju. Među nekoliko stotina okupljenih su bili i predstavnici Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, Demokratske stranke, Narodne stranke, Skupštine slobodne Srbije, pokreta Oslobođenje i drugi.

Nekolicina građana okupila se danas i ispred prostorija Građanske inicijative SDP u Mitrovici na četvrtu godišnjicu ubistva lidera te stranke Olivera Ivanovića. Pored prijatelja i saradnika ubijenog Ivanovića, na skupu su bili i Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, kao i predstavnici Lokalnog fronta i organizacije Ne davimo Beograd.

Exit mobile version