Crta: Za promenu Ustava 57,4, protiv 41,6%, glasalo 29,6% birača

16. januar 2022 – Na osnovu 98 odsto obrađenog uzorka, “za” potvrđivanje Akta o izmenama Ustava Republike Srbije na referendumu je glasalo 57,4 odsto građana upisanih u birački spisak, dok je “protiv” glasalo 41,6 odsto, saopštila je Posmatračka misija Crte.

Nevažećih listića je bilo 1 odsto.

Na glasanje na referendumu izašlo je 29,6 odsto građana upisanih u birački spisak. Statistička greška sa intervalom poverenja od 95% iznosi +/- 1,3 odsto.

Pravo glasa na referendumu imalo je ukupno 6.510.323 građana, a glasalo se na 8.150 glasačkih mesta u Srbiji neračunajući glasačka mesta u inostranstvu i zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Nepravilnosti različitog tipa zabeležene su na 4 odsto glasačkih mesta. Takođe,Posmatračka misija Crta ocenjuje da je bio loš kvalitet spovođenja procesa glasanja, koji se ogleda u nepravilnoj pripremi glasačkih mesta i povredi procedura za glasanje van glasačkog mesta. Na značajnom broju glasačkih mesta – skoro 30% – prilikom otvaranja nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora, što ukazuje na nedovoljnu pripremljenost organa za sprovođenje izbora.

 

Skorašnji članci