Crta: Odziv glasača na referendumu slabiji nego na izborima 2020.

16. januar 2022 – Do 13 časova na referendum o izmenama Ustava u delu o pravosuđu izašlo je ukupno 12 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je Posmatračka misije Crte. Poređenja radi, na parlamentarnim izborima 21. juna 2020. godine do 13 časova na glasanje je izašlo 22,9 odsto glasača.

Statistička greška, kako navode iz Crte, sa intervalom poverenja od 95% iznosi +/- 0,4 odsto.

Inače, pravo glasa na referendumu ima ukupno 6.510.323 građana upisanih u birački spisak, a glasa se na 8.150 glasačkih mesta u Srbiji, ne računajući glasačka mesta u inostranstvu i zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Sva glasačka mesta su otvorena, ali se na skoro 15 posto mesta kasnilo sa otvaranjem. Međutim, na značajnom broju glasačkih mesta,  skoro 30 procenata, na otvaranju nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora.

Prilikom otvaranja glasačkih mesta, gotovo sva , 97 odst,o bila su opremljena propisanim sredstvima za sprečavanje širenja koronovirusa.

Posmatračka misije Crte ima raspoređene posmatrače na 300 glasačkih mesta određenih na osnovu slučajnog uzorka, reprezentativnog za Srbiju, bez glasača sa Kosova i Metohije. Posmatranje procesa glasanja na takvom uzorku omogućuje Crti da izveštava o toku glasanja, poštovanju zakona i procedura, izlaznosti i rezultatima referenduma.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!