Smederevo: Nova godina – stari problemi sa zagađenim vazduhom

SMEDEREVO, 15. januar 2022 – U svim slavljima proteklih dana, gotovo neopaženo su prošli podaci o enormno zagađenom vazduhu u Smederevu i okolini. Koncentracija čestica PM10 i PM2,5 je u satnim prosecima išla u nebesa, a ni dnevni nisu ništa bolji. Gotovo da nije bilo dana kada Smederevo nije bilo „u ljubičastom“, što je oznaka za vazduh najgore vrste.

Podaci su zvaničnih mernih mesta, onih koje kontroliše republička Agencija za zaštitu životne sredine, tako da nema mesta eventualnoj dilemi ili onom „nije to baš sve tako“, koje možemo često čuti od minimizatora problema.

Dalo bi se sad raspravljati šta su uzroci tome, uostalom ta rasprava u Smederevu traje, bez nade da će u skorije vreme biti okončana. Sigurno da su svoj doprinos dala individualna ložišta, ali se tu opet postavlja pitanje odgovornosti države, koja je dopustila da se prodaje ugalj najnižeg kvaliteta, koji u normalnim okolnostima ne bi smeo da se nađe na tržištu. Tu su, podrazumeva se, i kotlarnice na mazut, odavno prognan iz ostatka Evrope. Sa liste krivaca može da se skine saobraćaj, jer je od posmatranih u nekoliko dana on bio minimalan, slavilo se zaboga i, posledično, odmaralo.

Ostaje industrija, čitaj Železara, koja nije odmarala, ali to je već stara, bolna priča, s kojom Smederevci poduže žive. I umiru, nažalost. Broj kancerogenih oboljenja u Smederevu iz godine u godinu raste. Naravno da Železara ne može da se označi kao jedini krivac za to, ima nešto i do „slatkog života“ koji svi vodimo poslednjih ne godina nego decenija, od hroničnog stresa do nezdrave ishrane. Ipak, simptomatično je da je Smederevo, uz Bor, na vrhu nedavno prezentirane liste rasta broja obolelih od kancera na hiljadu stanovnika.

Dakle, što se tiče zagađenja vazduha, godina je ovde neslavno počela. I nije bilo za očekivati da bude drugačije kada nam je i košava okrenula leđa. Duvao je, naime, uglavnom severozapadni vetar, a i on slabijeg intenziteta. Ali, jadna je sudbina Smederevaca kada moraju da se oslone na košavu e da bi koliko-toliko mogli da prodišu…

Ilustracije: Agencija za zaštitu životne sredine, xeco.info

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!